Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist twee jaar jeugddetentie voor dood van Lotte (14) uit Almelo

112

2 dec 2021, 12:44

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twee jaar jeugddetentie geëist tegen één van de twee broers die verdacht worden van de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo. Het meisje werd begin dit jaar dood in een sloot in haar woonplaats gevonden.

De inmiddels 18-jarige verdachte wordt door justitie vervolgd voor doodslag. Omdat hij destijds pas zeventien jaar en dus minderjarig was, is twee jaar jeugddetentie de maximale straf. Het OM ziet geen reden om hem volgens het volwassenenstrafrecht te berechten. De tweede verdachte, zijn inmiddels 16-jarige broertje, staat volgende week terecht.

Lotte mishandeld en gewurgd

Het lichaam van Lotte werd zondagavond 10 januari 2021 gevonden in een sloot achter bedrijventerrein Het Wendelgoor, aan de rand van Almelo. Volgens justitie heeft de oudste broer het meisje die dag op de scooter opgehaald en samen met het jongere broertje naar het industriegebied gebracht.

In de dagen daarvoor hadden de jongens ruzie gehad met Lotte en zij wilden haar daarom 'een klap geven', aldus het OM. Uit sectie is gebleken dat het meisje zwaar is mishandeld en uiteindelijk door wurging om het leven is gebracht. Haar lichaam is daarna in de sloot geschopt en afgedekt met riet en maai-afval.

Geen moord, wel opzettelijk

De officier van justitie stelt dat er geen vooropgezet plan was om Lotte te vermoorden, maar dat er wel sprake is van een opzettelijke dood. Deskundigen hebben vastgesteld dat de oudere broer ontwikkelingsproblemen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Toch eist het OM de de maximale straf van twee jaar jeugddetentie, inclusief verplichte behandeling.

Op dinsdag 7 december moet de tweede verdachte in de zaak, het jongere broertje dat destijds vijftien jaar was, voorkomen. Het is nog onbekend wanneer de kinderrechter uitspraak doet. De vader van de twee broers geldt ook nog steeds als verdachte in de zaak. Mogelijk zou hij mee hebben geholpen met het verbergen van Lottes lichaam.

Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.