Terug

Volg Hart van Nederland

Sanil B. krijgt 7 jaar voor doodslag op Carlo Heuvelman in Mallorca-zaak

112

18 nov 2022, 11:25

In de Mallorca-zaak heeft de rechtbank in Lelystad gevangenisstraffen en taakstraffen opgelegd voor de fatale knokpartij waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven is gekomen. De hoofdverdachte Sanil B. (20) verdwijnt voor 7 jaar achter de tralies. Op zijn schoen was een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist tegen B.

De andere jongemannen uit Hilversum krijgen (voorwaardelijke) gevangenisstraffen tot 30 maanden of een een werkstraf voor de 'geweldsexplosie' op Mallorca. Sommige moeten zich ook laten behandelen voor verslavingen of gedragsproblemen. Alleen Martijn T, is vrijgesproken van alle beschuldigen.

Naast de opgelegde straffen moeten de verdachten ook schadevergoedingen betalen. Zo krijgen de ouders van Carlo een schadevergoeding van 69.000 euro. Ook de vriendin van de overleden Carlo krijgt een vergoeding.

'Zinloos en extreem uitgaansgeweld'

"Zonder aanleiding gepleegd zinloos en extreem uitgaansgeweld", zo vatte de rechtbank de zaak in het vonnis samen. De rechtbank vonniste tegen Sanil B. lager dan geëist onder meer vanwege zijn jeugdige leeftijd en blanco strafblad. Ook heeft volgens de rechter B. niet het volle opzet gehad op de dood van Heuvelman. Maar hij aanvaardde wel het risico op de dood door zo gewelddadig tekeer te gaan.

Tegen medeverdachten Mees T. (19) en Hein B. (19) ontbreekt volgens de rechtbank het bewijs voor hun betrokkenheid bij de doodslag op Heuvelman. Tegelijkertijd gaat de rechtbank er wel van uit dat Sanil B. de doodslag heeft gepleegd "met een of meer anderen". Maar wie dat is geweest, blijft dus onbekend. Een "onbevredigend resultaat", noemde de rechtbank dit. Tegen T. en B. waren straffen van acht jaar geëist. De rechter legde hen voor ander geweld waarbij zij betrokken waren 30 maanden op.

Hogere straffen voor andere verdachten

Rechtbank vond de geëiste werkstraffen voor de overige verdachten onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten en de gevolgen daarvan en verving de werkstraffen daarom door forse en deels voorwaardelijke celstraffen.

Zo krijgt de 19-jarige Daan van S. 30 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest, tegen hem was er 18 maanden cel geëist waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen Kaan B. was 180 dagen celstraf geëist, waarvan 93 dagen voorwaardelijk maar de rechter heeft hem een straf van 30 maanden opgelegd met aftrek van voorarrest.

Lukas O. (19), die volgens de rechter tijdens de zitting een 'onverschillige houding' had, krijgt ook een fors hogere straf. Tegen hem was 180 dagen celstraf geëist en een werkstraf van 240 uur. De rechter legt hem een celstraf van 18 maanden op met aftrek van voorarrest. Tegen Stan F. (19) werd door het OM ook een werkstraf geëist maar dat vond de rechter te laag, hij moet 12 maanden gaan zitten met aftrekt van voorarrest.

Bij Lars van den H. (20) ziet de rechtbank een zorgelijke vorm van alcoholverslaving. Hij moet zich daarvoor laten behandelen. Hij krijgt verder een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Tegen hem was een werkstraf geëist van 180 uur.

Scenario van de avond

De rechtbank beschrijft tijdens de uitspraak het scenario van die bewuste avond. Zo zou de groep verdachten uit Hilversum de groep van Carlo 'uit het niets' hebben aangevallen. De slachtoffers hebben niet veel meer kunnen doen dan verweren en wegrennen van het 'extreme geweld'. "Het is voor veel ouders een nachtmerrie als hun kind tijdens het stappen een groep als die van de verdachten zou tegenkomen", zegt de rechter.

Volgens de rechtbank werd Carlo tijdens de knokpartij op 14 juli 2021 na 02.00 uur meerdere keren geraakt op zijn hoofd. Na enkele klappen en schoppen stond hij niet meer op en overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel. De vrienden van Carlo werden ook geslagen en geschopt door verschillende verdachten.

Eerdere geweldsuitbarsting 

Naast de doodslag op Heuvelman staat nog een reeks andere geweldshandelingen op de aanklacht tegen de diverse verdachten, waaronder een poging tot doodslag tijdens een vechtpartij bij café De Zaak. Dat incident ging vooraf aan de confrontatie met Heuvelman en diens vriendengroep. Drie verdachten worden veroordeeld voor deze poging tot doodslag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.