Terug

Volg Hart van Nederland

Verdachte (41) aangehouden voor projectie leuzen op Anne Frank Huis

112

25 apr 2023, 18:37

Een 41-jarige man is dinsdagochtend in Polen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van teksten op het Anne Frank Huis, meldt de politie. Na de projectie startte de Amsterdamse recherche een onderzoek, waarbij de verdachte volgens de politie al snel in beeld kwam. Daarna bleek dat hij direct na de projectie naar Polen zou zijn vertrokken, stelt de politie.

Het AD schrijft dat het hoogstwaarschijnlijk om een extreem-rechtse Canadese man zou gaan. Daar kan de politie niets over zeggen, laat een woordvoerder weten.

Tijdens het onderzoek "is er intensief contact geweest met de Poolse autoriteiten", meldt de politie. Afgelopen maandag is een deel van het Amsterdamse rechercheteam naar Polen gereisd en "aanwezig geweest bij de doorzoeking van de woning en aanhouding van de verdachte". "De Amsterdamse officier van justitie heeft de overlevering van de verdachte aan de Poolse autoriteiten verzocht. Daarover zal later een beslissing worden genomen", aldus de politie.

Meerdere extremistische boodschappen geprojecteerd

Behalve op het Anne Frank Huis werden ook extremistische boodschappen geprojecteerd op onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, op de Hemwegcentrale in Amsterdam en op het stadhuis in Eindhoven. De politie hield eerder twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van verschillende discriminerende leuzen, waaronder die op de Erasmusbrug.

De tekst 'Anne Frank is uitvinder van de balpen' was op 6 februari op het Anne Frank Huis te zien. Dit is onderdeel van een complottheorie, die beschrijft dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Het soort pen waarmee het dagboek zou zijn geschreven is volgens die theorie pas na de oorlog in gebruik geraakt.

Haatzaaien

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de Anne Frank Stichting hebben aangifte gedaan. Volgens de stichting was de tekst enkele minuten te zien. Beelden hiervan doken op via een rechts-extremistisch Telegramkanaal.

"Wij zijn de politie erkentelijk dat zij de verdachte van de projectie heeft opgespoord en aangehouden. De zaak ligt nu in de handen van justitie", laat algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, Ronald Leopold, weten in een reactie op de aanhouding. De daders doen met de projectie en het filmpje "een aanval op de echtheid van het dagboek van Anne Frank", stelt hij, en hiermee "zaaien ze haat".

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.