Terug

Volg Hart van Nederland

Donny M. (22) verdacht van moord op Gino (9), blijft langer vastzitten

Donny M. (22) verdacht van moord op Gino (9), blijft langer vastzitten

112

7 juni 2022, 11:27

Donny M. (22) uit Geleen wordt verdacht van ontvoering van en moord op de 9-jarige Gino uit Maastricht. Ook blijft hij langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald. De rechter-commissaris bepaalde daarnaast dat de verdachte moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Gino verdween woensdagavond toen hij aan het voetballen was in een speeltuin in Kerkrade. Donny M. werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt in zijn huis in Geleen. Tijdens het politieverhoor vertelde hij waar het lichaam van de vermiste jongen lag. Gino werd daarna gevonden in een achtertuin, op een steenworp afstand van het huis van de verdachte.

Alleen contact met advocaat

Het is nog onduidelijk hoe Gino om het leven is gekomen en wat er sinds zijn verdwijning precies met hem gebeurd is. Het Openbaar Ministerie (OM) wil alleen kwijt dat Donny M. wordt verdacht van ontvoering van en moord op Gino. Politie en justitie doen verder geen mededelingen over de zaak.

De verdachte zit vast in beperkingen, wat betekent dat hij allen contact mag hebben met zijn advocaat Sjanneke de Crom. Zij liet zondag weten "de komende drie weken niet te reageren op vragen". Donny M. is in 2017 al eens veroordeeld voor het mishandelen en seksueel misbruiken van twee jongetjes in Sittard.

'Donny M. ernstig beschadigd'

In het vonnis valt te lezen dat destijds 17-jarige Donny M. volgens de rechtbank een "ernstig beschadigde jonge man" was "die dringend behoefte heeft aan behandeling". Deskundigen concludeerden dat hij "niet zonder toezicht" kon en "nauwelijks iets" leerde van straffen. Bovendien stelden zijn pleegouders dat de tiener "eigenlijk niet" alleen gelaten kon worden.

Een psycholoog en psychiater stelden meerdere stoornissen bij hem vast en verklaarden hem verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling werd als "matig" ingeschat. De rechtbank legde Donny M. uiteindelijk 139 dagen jeugddetentie op. Ook moest hij verplicht een behandeling in een GGZ-instelling ondergaan met een proeftijd van twee jaar.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.