Terug

Volg Hart van Nederland

Verkeersboetes gaan 10 procent omhoog, overheid hoopt zo tekort te dichten

Verkeersboetes gaan 10 procent omhoog, overheid hoopt zo tekort te dichten

112

28 apr 2023, 16:54

Verkeersboetes gaan met 10 procent omhoog. Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet bijdragen aan het dekken van het overheidstekort en doet dat door de verkeersboetes te verhogen, zo blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De verhoging van de boetes gaat waarschijnlijk op 1 januari in.

Alle departementen, behalve Defensie, moeten bijdragen aan het sluitend maken van de rijksbegroting. Voor Justitie en Veiligheid gaat het om structureel 190 miljoen euro. Dat brengt het departement voor het belangrijkste deel op via verhoging van de boetes.

Tegenvallende inkomsten

Het ministerie kampt juist met tegenvallende boeteontvangsten door het uitvallen van trajectcontroles en wegwerkzaamheden, zo blijkt verder uit de voorjaarsnota. Door op andere plekken intensiever te gaan controleren, moet deze tegenvaller worden ingelopen.

Een boete op het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden bedraagt nu 380 euro en door het rood rijden 280 euro. Zonder gordel rijden levert een boete op van 160 euro. Daar komt straks dus overal 10 procent bovenop.

Voor de ene bestuurder zal de stijging zwaarder zijn dan de andere. Het is maar de vraag of de bezitters van de supercars in onderstaande reportage onder de indruk zijn van een iets hogere boete.

Politie deelt rijkelijk boetes uit bij supercar-tourtocht
0:58
Politie deelt rijkelijk boetes uit bij supercar-tourtocht

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.