Terug

Volg Hart van Nederland

ME veegt Museumplein in Amsterdam schoon, demonstratie Apeldoorn afgelopen

112

31 jan 2021, 11:42

De ME heeft zondagmiddag moeten ingrijpen toen een groep van zo'n 600 demonstranten aan het 'koffiedrinken' was. Het protest is verboden, de gemeente heeft een noodbevel afgekondigd. De actievoerders lijken inmiddels te zijn vertrokken. In Apeldoorn is een betoging tegen het coronabeleid rustig gebleven. Er werden wel meerdere aanhoudingen verricht.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam had het Museumplein en de directe omgeving zondagochtend opnieuw uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Volgens de gemeente bestaat de "reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen".

Ondanks dat er geen demonstratie was aangemeld zijn alsnog honderden mensen naar het centrale plein in de hoofdstad gekomen. Op het Museumplein was veel politie aanwezig, onder andere met busjes en paarden. Die kwamen even na 16.00 uur in actie. De meeste demonstranten vertrokken rustig, een enkele groep begon met vuurwerk te gooien. Het plein is schoongeveegd en de politie trekt zich nu terug.

De demonstranten waren uitgebreid gewaarschuwd: even na 14.30 uur liet de gemeente Amsterdam al weten dat het samenkomen "als een demonstratie" oogt en daarvoor is geen toestemming gevraagd. Mensen werden daarom aangesproken door de politie en gevraagd om te vertrekken. Er kon geweld gebruikt worden als ze dat niet deden, meldde een drone die overvloog.

Inmiddels zijn ook dertig mensen aangehouden op het Valeriusplein, iets verderop in Amsterdam-Zuid. Volgens de politie zijn ze opgepakt vanwege risico op verstoring van de openbare orde. Het Valeriusplein ligt in de buurt van het Museumplein.

Vorige week greep de Mobiele Eenheid (ME) in toen actievoerders weigerden te vertrekken van het Museumplein (tekst gaat verder onder video)

Geweld na demonstratie op Museumplein
1:01
Geweld na demonstratie op Museumplein

Noodbevel Apeldoorn om coronaprotest

In Apeldoorn kwamen honderden tegenstanders van het coronabeleid samen op het Zwitsalterrein om te protesteren tegen de maatregelen. Het "koffiedrinken" daar is in de plaats gekomen van een eerder aangekondigde demonstratie van de actiegroep Nederland in Verzet.

Burgemeester Ton Heerts wilde het protest niet verbieden omdat demonstreren een grondrecht is. Wel heeft hij voor de hele stad een noodbevel uitgeroepen zodat de politie meer bevoegdheden heeft om eventuele ongeregeldheden de kop in te drukken. Agenten mogen door de maatregel mensen bij de toegangswegen en op straat preventief fouilleren. Ook mogen personen die niets in Apeldoorn te zoeken hebben weggestuurd worden.

Tegen het einde van de middag hadden alle demonstranten het Zwitsalterrein verlaten. Vooralsnog heeft de politie vier mensen op verschillende plekken in Apeldoorn aangehouden. Drie van hen werden opgepakt voor het bezit van slag- en steekwapens, een werd aangehouden wegens belediging van een politieambtenaar.

Hoelang het noodbevel nog van kracht blijft, is niet bekend.

Demonstratie Apeldoorn verloopt rustig
1:05
Demonstratie Apeldoorn verloopt rustig

Rellen in Eindhoven en Amsterdam

Afgelopen zondag werd er "koffie gedronken" in Eindhoven en Amsterdam. In beide plaatsen liepen de demonstraties uit op rellen en moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen. In de lichtstad lieten plunderende relschoppers een spoor van vernieling achter in de binnenstad. De politie had de situatie pas na uren onder controle.

Binnenstad Eindhoven gesloopt door relschoppers
0:41
Binnenstad Eindhoven gesloopt door relschoppers

De ongeregeldheden bleken de opmaat voor dagenlange rellen in verschillende plaatsen in Nederland. Het was avonden op rij onrustig door onruststokers die winkels plunderden, brandjes stichtten en de politie bekogelden met vuurwerk. Inmiddels zijn honderden relschoppers opgepakt. Ook zijn meerdere mensen aangehouden voor opruiing.

Tekst: Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.