Terug

Volg Hart van Nederland

WhatsApp-fraudeurs opgepakt die ruim een ton hebben buitgemaakt

WhatsApp-fraudeurs opgepakt die ruim een ton hebben buitgemaakt

112

2 sep 2022, 12:16

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor WhatsApp-fraude. Met de zogenoemde vriend-in-nood-methode wist het trio ruim 100.000 euro te ontfutselen van hun slachtoffers. De verdachten zijn tussen 22 en 25 jaar oud en komen uit Schiedam en Vlaardingen.

Bij de veelgebruikte vorm van oplichting wordt de indruk gewekt dat de slachtoffers met familieleden of vrienden aan het appen zijn. Dit terwijl ze in werkelijkheid met oplichters in contact staan. In het gesprek vraagt de oplichter al vrij snel om geld, bijvoorbeeld omdat er zogenaamd een rekening moet worden betaald of een aanmaning op de deurmat ligt. Door 'problemen' bij hun bank of met hun rekening kunnen ze dan zogenaamd niet bij hun geld.

Het geld wordt dan overgemaakt naar de rekening van 'geldezels'. Dit zijn mensen die hun rekening tegen een vergoeding beschikbaar stellen aan criminelen. In het politieonderzoek zijn tien geldezels gehoord als verdachte. Geldezels zijn in het fraudeproces ook strafbaar. Zij kunnen een fikse geldboete of gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Vuurwapen, telefoons en simkaarten

Bij huiszoekingen van de drie verdachten werden een vuurwapen en meerdere telefoons gevonden. Ook werden er simkaarten en bankpassen in beslag genomen. Volgens een 'voorzichtige en voorlopige' schatting van de politie heeft het trio ruim 100.000 euro buit weten te maken. Bij één verdachte werd ruim 11.000 euro in contanten aangetroffen.

De 25-jarige verdachte wordt vrijdag voorgeleid, de andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wel blijven zij nog verdachte in de zaak.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.