Terug

Volg Hart van Nederland

Zaak rond vermoorde Lotte toch niet voorbij: jongste broer gaat in hoger beroep

Zaak rond vermoorde Lotte toch niet voorbij: jongste broer gaat in hoger beroep

112

6 jan 2022, 11:38

De jongste broer die is veroordeeld voor de moord op de veertienjarige Lotte uit Almelo gaat in hoger beroep. Hij stelt dat hij Lotte met geen vinger heeft aangeraakt dus tekenende zijn advocaat Rob Oude Breuil deze week appel aan.

Beide broers waren ten tijde van het misdrijf vijftien en zeventien jaar oud en kregen afgelopen december respectievelijk één en twee jaar gevangenisstraf plus gedwongen tbs. De jongere broer had de moord in appjes tegen vrienden bekend, maar zegt dat alleen maar te hebben gedaan om zijn oudere broer uit de gevangenis te krijgen. Zelf heeft hij Lotte niets aangedaan, zo stelt hij. "Als je immers stelt dat je haar niet hebt aangeraakt, dan is het bij een veroordeling een logische stap dat je in hoger beroep gaat", verklaart zijn advocaat tegen Omroep Oost.

Oudste broer niet in hoger beroep

Uit afgeluisterde gesprekken tussen de broers is gebleken dat ze een plan hadden bedacht om een zo laag mogelijke straf te krijgen. Omdat de jongste broer wegens zijn leeftijd geen hogere straf dan een beperkte maximale jeugdstraf zou kregen, spraken ze af dat híj de meeste schuld op zich zou nemen. Daar komt de jongere broer nu dus op terug. De oudste broer legt zich neer bij zijn straf.

Vader maakte melding bij politie

Het lichaam van Lotte werd na een anoniem telefoontje aan de politie op 10 januari 2021 in een sloot bij een bedrijvenpark aan de rand van Almelo gevonden. Uit onderzoek bleek dat het meisje was gewurgd. Later bleek dat telefoontje te zijn gepleegd door de vader van de jongens. Zowel hij als de broers werden vervolgens aangehouden.

Beide broers hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met Lotte gehad. Lotte zou ruzie hebben gekregen met de oudste broer toen zij een naaktfoto van hem met haar vriendinnen had gedeeld. Ook beweerde ze zwanger van hem te zijn, dat bleek achteraf niet waar.

Jongste verdachte had 'nauw en bewust' meegewerkt

De oudste broer had Lotte vervolgens uitgenodigd voor een gesprek en had zijn jongere broer ook meegenomen. Er ontstond een ruzie waarbij klappen werden uitgedeeld en uiteindelijk zou de oudste broer Lotte hebben verwurgd. Volgens de rechter had de jongste broer "nauw en bewust" met hem samengewerkt en dus kreeg hij een gevangenisstraf van een jaar plus verplichte tbs.

Vervolging vader nog onduidelijk

Overigens lijken geen aanwijzingen te zijn dat de vader, die anoniem melding maakte bij de politie, betrokken was bij de moord. Of hij nog wordt vervolgd, moet Justitie nog besluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.