Terug

Volg Hart van Nederland

Medaillewinnaars gehuldigd door premier Rutte

Medaillewinnaars gehuldigd door premier Rutte

Olympische Spelen

10 aug 2021, 13:09

Update: de huldiging van de medaillewinnaars is inmiddels afgelopen

De Nederlandse medaillewinnaars en hun coaches worden op dit moment gehuldigd in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. De gouden, zilveren en bronzen olympiërs worden toegesproken door onder andere premier Mark Rutte. Kijk hier live mee naar het sportfeest.

Na afloop van die festiviteiten mogen de sporters zich opmaken voor een vorstelijk onthaal: op Paleis Noordeinde waar worden ze ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In de avond staat een huldiging van alle olympiërs op het programma in TeamNL Olympic Village op Scheveningen.

Succesvolste Spelen ooit

De Olympische Spelen van Tokio zijn de succesvolste Spelen ooit voor Nederland. In totaal veroverde TeamNL in Japan 36 medailles: tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen. Daarmee werd het 21 jaar oude record uit Sydney (25 plakken) verpulverd. Reden genoeg dus voor een feestje.

De wielerploeg komt met de meeste plakken thuis: de afvaardiging oogstte op de verschillende disciplines twaalf plakken. Baanwielrenner Harrie Lavreysen won maar liefst drie medailles: twee keer goud en één keer brons. Naast Lavreysen kroonden ook baanwielrenster Shanne Braspennincx en BMX'er Niek Kimmann zich olympisch kampioen.

Ook voor de atletiekploeg waren het ongekend succesvolle Spelen: de atleten nemen acht medailles mee. Sifan Hassan won twee keer goud (5.000 en 10.000 meter) en één keer brons (1.500 meter), een niet eerder vertoonde prestatie. Verder pakten de roeiers vijf medailles (één goud), de zwem- en zeilploeg haalden beide drie plakken binnen.

Tot slot won Nederland medailles in het hockey (goud), handboogschieten, judo, boksen en paardensport. Een hoop olympische helden dus om te huldigen. Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen zijn de huldigingen wel zonder publiek.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.