Politiek
23 mei 2022, 19:23
Tanktoeristen kunnen hun lol op. Vanaf 1 juni wordt de accijnsbelasting in Duitsland flink verlaagd. Ook voor veel mensen in ons land betekent dat een liter benzine al gauw 50 cent goedkoper is. Een nieuwe financiële klap voor Nederlandse pomphouders aan de grens. Zij vrezen dat ze voorbij worden gereden.
Wegens de spanningen door en rondom de Russische invasie van Oekraïne, gaan de gasprijzen nog steeds door het dak. Ondanks de accijnsverlaging van vorige maand kost een liter benzine in Nederland al gauw weer tussen de €2,20 - 2,38.
Om de inflatie in Duitsland een halt toe te roepen, komt de Duitse regering haar burgers tegemoet met een flinke accijnsverlaging voor de komende drie maanden. Naar verwachting zal een liter benzine €1,75 gaan kosten. De tijdelijke verlaging moet op 1 juni gaan gelden.
Naast Duisters, profiteren ook Nederlanders die vlakbij de grens wonen daar flink van. Maar zo'n groot prijsverschil trekt niet alleen Nederlanders die bij de grens wonen. Volgens zelfstandig pomphouder Ewout Klok gaan steeds meer Nederlanders de grens over voor een volle tank. “Het gebied om goedkoop te kunnen tanken in Duitsland, wordt steeds groter. Eerst gold dit alleen voor mensen die nabij de landsgrens wonen. Maar omdat de prijsverschillen zo groot zijn, loont het voor veel meer mensen om naar Duitsland te rijden. Zelfs voor mensen die een half uur van de grens af wonen”, stelt de pomphouder uit Hoogeveen.
Daarnaast is de pomphouder ook bang dat winkeliers in de regio geld verliezen doordat Nederlanders dan ook maar direct andere boodschappen gaan halen over de grens.
BETA, de belangenvereniging voor zelfstandige pomphouders, onderstreept de problemen. “In Europa gelden dezelfde inkoopprijzen voor brandstoffen. Toch zijn de heffingen in Nederland het allerhoogst. Nergens in Europa is benzine zo duur als in Nederland. Pomphouders nabij grensgebied zijn de klos. Zij zullen waarschijnlijk gepasseerd worden door de klanten, omdat zij verderop veel minder kwijt zijn voor een volle tank. De Nederlandse pomphouder staat in de kou.”
Ook Tweede kamerlid Pieter Omtzigt is boos over de gigantische prijsverschillen. Op Twitter vraagt hij zich af of de regering zich bewust is van de grenseffecten. Zelf woont de parlementair in Ermelo, maar toch kan hij stellen dat een tank over de grens in vergelijking met Nederland al gauw 25 euro kan schelen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.