Terug

Volg Hart van Nederland

Extinction Rebellion volgt voorbeeld boeren en wil A12 blokkeren

Extinction Rebellion volgt voorbeeld boeren en wil A12 blokkeren

Politiek

23 juni 2022, 17:08

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op woensdag 6 juli de snelweg blokkeren die langs de Tweede Kamer loopt. De actiegroep wil er gaan lopen en fietsen en voert actie omdat ze willen dat de overheid stopt met subsidies geven voor olie, kolen en gas. Ze zeggen 'zeker enige honderden mensen te verwachten'.

Aan de ene kant van dat stuk snelweg ligt het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer, aan de overkant staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Gevaarlijke situaties

Het protest om de Utrechtsebaan op de A12 plat te leggen is niet aangemeld bij de gemeente. Die zegt dat blokkades niet zijn toegestaan. "Demonstreren doe je met mensen, niet met middelen of materieel en niet met blokkades. Je begeven op snelwegen kan tot gevaarlijke situaties leiden", zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. Op maatregelen wil hij niet vooruitlopen.

Tientallen arrestaties

Extinction Rebellion demonstreerde in oktober op de parallelweg boven de snelweg, ongeveer op dezelfde plek. Daarbij werden tientallen mensen gearresteerd. Zij gingen op de weg zitten en bleven daar urenlang.

De dag van het geplande protest is willekeurig gekozen, zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion. "Het is voldoende ver weg in de toekomst dat mensen een dag vrij kunnen nemen om zich aan te sluiten, maar er is die dag niet iets bijzonders."

Vreedzaam protest

De blokkade is volgens de organisatie niet gebaseerd op het protest van de boeren, die de afgelopen tijd meerdere keren snelwegen hebben geblokkeerd uit onvrede over het landbouwbeleid van het kabinet. "Wij hebben onze eigen strategie, al een jaar of drie. We gaan vreedzaam maar soms ontregelend te werk. Blokkeren doen we al langer", zegt Extinction Rebellion.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.