Terug

Volg Hart van Nederland

Gigantische stinkende penisplant staat in bloei: 'Ze moeten er een geurkaars van maken'

nieuws

6 aug 2022, 20:12

Voor de tweede keer dit jaar staat een reuzenpenisplant in de Hortus botanicus Leiden in bloei. Volgens de plantentuin is het uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.

De bloeiperiode van de plant duurt maar twee dagen. Op de eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Die geur is honderden meters verder nog te ruiken.

Zwaar overkookte bloemkool

"Deze hele kas stond gistermiddag vol met een geur die je doet denken aan een vieze kattenbak, of zwaar overkookte bloemkool die te lang staat, of rottend vlees", vertelt Rogier van Vugt, chef penisplant.

De plant is ruim 2,30 meter en is de grootste van zijn soort die ze ooit in de tuin hebben gehad. De chef is trots, maar vindt dat alle eer naar de vrijwilliger Rudmer Postma gaat, die de penisplanten als specialisme heeft. "Hij maakt een speciaal mestmengsel. En dat mengsel zorgt er heel goed voor dat die planten goed groeien."

Geurkaars

De penisplant trekt zaterdag veel bezoekers die de plant willen zien. "Ik heb de plant nooit in levende lijve gezien. Het rook een beetje naar rottend vlees, maar op afstand ruik je dat al niet meer", vertelt een bezoeker.

Twee jonge bezoekers staan voor de penisplant om een foto te maken. Onderling hebben ze de afgelopen dagen met elkaar zitten appen over de plant, en via de livestream meegekeken. "Dat ie tien jaar lang groeit, is wel heel bijzonder. We wilden eigenlijk de geur ruiken, maar we zijn te laat. Net als de vorige keer."

Een andere bezoeker is ook speciaal voor de plant gekomen en had gehoopt nog iets van de geur mee te krijgen. "Ze moeten er eigenlijk een geurkaars van maken voor de mensen die niet langs kunnen komen. Zo'n geur ruik je niet overal."

Begint te hangen

Wie de bloeiende reuzenpenisplant wil zien, moet er snel bij zijn, concludeert de chef penisplant. "Morgen is de plant wel op z'n eind. Dat kun je zien aan de randen die beginnen te hangen. Dat is het teken dat 'ie klaar is met groeien."

Volgens van Vugt zal het grote deel dan ook omknakken. "Daar worden altijd viagra-grapjes over gemaakt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.