Terug

Volg Hart van Nederland

Grimmige sfeer bij sinterklaasintocht Staphorst: demonstratie afgelast, ME ingezet

nieuws

19 nov 2022, 15:03

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaterdagmiddag bij de sinterklaasintocht verboden. Eerder mocht KOZP van de gemeente onder strikte voorwaarden tijdens de intocht wel komen demonstreren. Het demonstratieverbod is gekomen door de ontstane onrust in het dorp. In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie is het besluit genomen.

De politie en de Mobiele Eenheid hebben bij de afrit Staphorst op snelweg A28 ingegrepen bij een confrontatie tussen zeker honderd demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en een grote groep tegendemonstranten die de actievoerders van KOZP tegenhielden. 

Er zijn geen gewonden en er is nog niemand aangehouden. Wel zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie heeft camerabeelden van de incidenten. Met KOZP waren afspraken gemaakt dat de politie hen onderweg naar Staphorst zou begeleiden toen blokkades werden opgeworpen en er incidenten waren. De mensen van KOZP maakten noodgedwongen rechtsomkeert.

Veiligheid op het Marktplein

Vooral de veiligheid op het Marktplein, waar het sinterklaasfeest wordt gehouden, zou voor zowel bezoekers als demonstranten niet kunnen worden gegarandeerd. Op het Marktplein hadden aanhangers van KOZP in eerste instantie een gekaderd vak waarin ze mochten demonstreren. Een politiewoordvoerder laat weten door de onrustige situaties op wegen naar Staphorst onvoldoende politieagenten bij het Marktplein te krijgen.

De politie hoopt door het demonstratieverbod de spanning bij zowel de demonstranten als de bezoekers weg te halen. De gemeente meldt vooralsnog dat het sinterklaasfeest op het Marktplein gewoon door kan gaan.

Beeld: Persbureau Meter

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.