nieuws
20 okt 2022, 22:58
Online daten is voor veel mensen moeilijk, het wordt extra ingewikkeld als je een verstandelijke beperking hebt. Zo lopen mensen met een beperking sneller te risico om tijdens het online flirten misbruikt te worden. Om bij deze groep bewustwording en meer weerbaarheid te creëren wordt er donderdag een website gelanceerd die ervoor moet zorgen dat verstandelijk beperkten veiliger mee kunnen doen aan online flirten en sexting.
Volgens Jacques de Wit, woordvoerder van Steffie en directeur van Leer Zelf Online, vergeten we vaak dat er maar liefst 1,3 miljoen verstandelijk beperkten zijn in Nederland die ook seksuele gevoelens en behoeftes hebben.
Twee van die mensen zijn de vriendinnen Micky Hermes en Daniëlle Amelsbeek. Zij kunnen erover meepraten. Ze hebben beiden zowel leuke als minder leuke ervaringen op het gebied van online daten. Zo vindt Micky apps zoals Tinder iets te onveilig voor haarzelf. Ik voelde mij daar echt niet prettig bij." Vriendin Daniëlle heeft wel betere ervaring met online daten: "Er zitten wel leuke mensen op waarmee je leuk kunt babbelen en veilig kunt afspreken", zegt ze. Wel denkt ze dat deze nieuwe site kan helpen bij het veiliger maken voor online daten.
De website Steffie.nl bestond al maar nu is hier ook een plek waar mensen met een beperking terecht kunnen voor voorlichting rondom online flirten. Jacques hoopt zo dat ze hierdoor minder snel in de problemen komen als zij zich wagen aan het digitaal daten.
"We hoorden van verstandelijk beperkten dat ze op andere datingwebsites vaak een doelwit zijn, soms wordt er financieel misbruik van ze gemaakt, soms worden ze onder druk gezet op pikante foto's van zichzelf te sturen. Ze zijn eenzaam en komen graag in contact met anderen. Als iemand op hun profiel reageert dan zijn ze blij, maar ze weten niet wat diegene voor bedoelingen kan hebben. Iemand kan een nepprofiel hebben. Er zijn operateurs die hen dan zo lang mogelijk aan de praat houden en dat levert geld op. Dit is wettelijk verboden. Niemand houdt zich eraan", zegt Jacques.
"We zeggen niet dat ze niet aan online flirten en sexting moeten doen. Ze doen het toch. We geven aan dat ze het veilig moeten doen. We willen misbruik voorkomen en zorgen voor bewustwording", zegt hij. Ook geeft hij aan dat we openlijk over de seksuele gevoelens van deze doelgroep moeten kunnen praten.
Mocht je hulp of advies nodig hebben rondom online seksueel misbruik, neem dan contact op met Helpwanted.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.