Terug

Volg Hart van Nederland

Ombudsman onderzoekt spirituele bijeenkomst op begraafplaats

nieuws

26 okt 2021, 11:40

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft de Nationale ombudsman gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het oproepen van spirituele energieën op begraafplaats Rusthof in Leusden.

Een groep mensen hield daar in september op het kindergedeelte van de begraafplaats een seance om "spirituele energieën te onderzoeken van overledenen". Ze hadden daarvoor toestemming van de directie van de begraafplaats. De zaak zorgt ondanks brieven met uitleg voor veel onrust in Amersfoort.

Ritueel rond kindergraf

De seance werd bekend doordat de vader van een overleden kind een videocamera vond op Rusthof. Daarop stond een filmpje van een ritueel rond een kindergraf buiten de openingstijd van de begraafplaats. Volgens de directie van Rusthof had de groep rust nodig vanwege hun onderzoek. Een medewerker van de begraafplaats begeleidde hen.

De directie stuurde een brief met uitleg aan alle 15.000 nabestaanden van mensen die op Rusthof zijn begraven. Burgemeester Bolsius heeft ook een brief gestuurd, waarin hij erkende dat er beter geen toestemming gegeven had kunnen worden. Amersfoort onderzoekt zelf ook wat er precies op de begraafplaats is gebeurd.

Ook het kindje van Pedro Rötscheid ligt begraven op het Kinderhof van de Leusdense begraafplaats. "Ook al is het al zesentwintig jaar geleden, de pijn blijft altijd vers. Als ze aan mij vragen hoeveel kinderen ik heb zeg ik altijd 'vier, nog drie in leven'. Ik heb een mail gekregen van de directeur van de begraafplaats met excuses. Maar eigenlijk vind ik dat de burgemeester op moet stappen. Zo boos ben ik", zei hij tegen Hart van Nederland.

Antwoord op veel vragen

Het onderzoek van de ombudsman is volgens de gemeente nodig om "het vertrouwen te herstellen en om zorgvuldig antwoord te kunnen geven op veel vragen". De ombudsman zal onder andere met een aantal ouders van overleden kinderen spreken.

De uitkomst van zijn onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht. Met Rusthof zijn huisregels opgesteld en het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is geweest van grafschennis, aldus de gemeente.

Hart van Nederland/ANP Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.