Terug

Volg Hart van Nederland

Ophef over 'onsmakelijke' 9/11-cartoon met Kaag en Rutte

Ophef over 'onsmakelijke' 9/11-cartoon met Kaag en Rutte

Politiek

11 sep 2021, 20:01

Spotten met 9/11, kan dat? De krant NRC publiceerde zaterdag een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer over de traumatische gebeurtenis uit 2001 die een hoop mensen tegen de borst stuitte. De reacties zijn niet mals.

Op de cartoon zijn de twin towers te zien met daarop het gezicht van minister-president Mark Rutte. Op een bezemsteel komt 'heks' Sigrid Kaag (D66) aanvliegen als zijnde het vliegtuig dat in 2001 de torens doorboorde.

'Onsmakelijk en seksistisch'

"Je gaat me nu vast ook blokkeren, maar dit is zeldzaam onsmakelijk en seksistisch. Kom op NRC dit kan echt niet", zegt Gert van Dijk die zich Twitterethicus des Vaderlands noemt. Veel anderen zijn het met hem eens. "Walgelijk. Respectloos. What where you thinking? En nee, niet de “vrijheid van meningsuiting-kaart spelen”, daar zitten namelijk grenzen aan. En die grens ga je hier duidelijk over", vindt Ilja.

Ook vanuit de politiek klinken kritische noten. Tweede Kamerlid voor D66 Sjoerd Sjoerdsma kan niet om de cartoon lachen. "NRC dacht: laten we op 9/11 een vrouw met een stevige mening afbeelden als een heks en een terrorist...", reageert hij op Twitter. CDA'er Derk Boswijk vindt de tekening "onsmakelijk".

Bijval

Toch zijn er ook een hoop mensen die het opnemen voor de cartoonist. "Een prikkelende cartoon die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Maar juist op een dag als deze is het goed om je te realiseren dat we in het vrije westen de vrijheid hebben om ons te mogen uiten zoals we willen. Een cartoonist hoeft niet binnen de lijntjes te kleuren", zegt Vincent.

Dat vindt ook Nick. "Hé mensen, je hoeft het niet te waarderen, maar ook een cartoon is vrijheid van meningsuiting. Daar waren we het toch over eens sinds Charlie Hebdo?"

'Juíst op deze dag mag dat'

Cartoonist Oppenheimer heeft de ophef over zijn 9/11-tekening meegekregen, zegt hij tegen het AD. "Iedereen mag reageren op zijn of haar eigen manier, een cartoon is ook bedoeld om reactie op te roepen", zegt hij. "En begrijp me niet verkeerd: toen de vliegtuigen twintig jaar geleden de Twin Towers binnenvlogen, heb ik zitten huilen. Maar dat een beeld zo gevoelig is, is nog geen reden om het niet te gebruiken. Een beeld is niet heilig."

Hij verklaart zijn keuze: "Ik heb dat grote beeld van de Twin Towers op deze dag gebruikt voor iets dat in principe veel kleiner is, onze kabinetsformatie die in de soep loopt. Maar welke metaforen ik gebruik, dat is mijn keuze. Misschien zijn die metaforen niet altijd even smaakvol, maar ook dat mag. Júíst op deze dag mag dat, zou ik willen zeggen. Ik hoop dat mensen goed naar de tekening kijken en erover nadenken, in plaats van meteen moord en brand te schreeuwen.”

Ruben Oppenheimer maakt vaker spraakmakende cartoons. Met één van zijn tekeningen maakte hij zelfs de Turkse president Erdogan boos.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.