Terug

Volg Hart van Nederland

Bijzondere penisplant komt tot bloei, voor het eerst sinds 1997

nieuws

20 okt 2021, 20:57

In de Tropische Kassen van de Hortus Botanicus in Leiden staat de penisplant in bloei. Het is voor zover de plantenkenners van de Hortus weten pas de derde keer dat een Amorphophallus decus-silvae in Europa in bloei komt. De plant groeit in het wild alleen op Java.

De penisplant die nu bloeit is zes jaar oud en opgekweekt door een vrijwilliger die in de kassen werkt. Half september werd duidelijk dat de plant zou gaan bloeien. De Amorphophallus decus-silvae bloeit namelijk in twee fasen. De eerste fase is de vrouwelijke bloeiwijze en dat stinkt heel erg, aldus de Hortus. De plant warmt dan op en verspreidt de lucht van rottend vlees. Dat trekt insecten aan, die in de mannelijke fase van de bloei bedekt raken met stuifmeel. In de bloei heeft de plant een lange stengel met daarop een fallusachtig deel van ongeveer een halve meter. Met name dit deel stoot de vieze lucht uit.

Niet de eerste keer

In Leiden is de penisplant voor het laatst in 1997 in bloei gekomen. De Hortus in Leiden heeft ook een reuzenpenisplant. De bijzondere planten bloeien alleen in een omgeving die zeer warm en redelijk vochtig is.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.