nieuws
28 jan 2022, 23:54
De nasleep van de seances die een groep paranormale onderzoekers vorig jaar uitvoerde op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, duurt voort. De dochters van Radia Drost-Laabidi en haar man Floor liggen begraven op het kinderhofje en zijn ook opgeroepen door de groep onderzoekers. Sindsdien hoort Radia haar overleden kinderen nu élke nacht in haar huis en doet ze geen oog meer dicht. De gemeente helpt haar niet, dus onderneemt ze actie door in het gemeentehuis te gaan slapen.
Radia slaapt nu al anderhalve maand niet meer, vertelt ze aan Hart van Nederland. "Ik hou het niet meer vol hier", zegt ze wanhopig. "Ik hoor mijn dochters, letterlijk. Ik zie schaduwen, hoor 'mama, mama, mama', ik hoor geklop boven." En ze is niet de enige: ook haar andere kinderen hebben er last van.
Een groep paranormale onderzoekers zocht op 11 september met toestemming van de directeur van de begraafplaats naar "spirituele energieën" bij graven. De zaak kwam aan het licht toen de vader van een overleden kind een vergeten videocamera vond, met een filmpje van de bijeenkomst erop.
De kwestie leidde tot zoveel beroering dat Amersfoort de Nationale ombudsman vroeg te onderzoeken wat er was gebeurd. Die was in een rapport zeer kritisch over de houding van het Amersfoortse stadsbestuur. De beheerder van de begraafplaats is op non-actief gesteld.
De gemeente ging diep door het stof, maar voor de problemen die Radia nu ervaart, blijkt geen luisterend oor te zijn. "Er is 26 keer excuses gemaakt en dat is prima", legt haar man Floor, die overigens niets merkt van de geesten, uit. "Dat is ook waarom ik de burgemeester, wethouders en de woordvoerders heel aardige mensen vindt, maar het zet geen zoden aan de dijk."
Want Radia heeft PTSS overgehouden aan het hele schandaal, zocht hulp, maar kwam op een wachtlijst terecht. Ze kan pas over vijftig weken terecht bij een gespecialiseerde arts. Ondertussen doet ze dus geen oog meer dicht. "Ik heb alles geprobeerd. Naar buiten gaan, dingen doen om in slaap vallen. Maar ik word wakker geschud van: 'hier zijn wij'."
"De gemeente heeft gesteld dat ze verantwoordelijk is voor ontstane situatie, dus moeten ze ook verantwoordelijkheid nemen om een slaapplaats te faciliteren", vindt Floor. En vooral: "Het gaat erom dat ze haar behandeling kan krijgen bij een psychater of psycholoog".
Om haarfijn duidelijk te maken dat haar problemen de aandacht van de burgemeester verdienen, maakt Radia een bedje op op de bank in de ontvangstruimte van het gemeentehuis. "Ik blijf hier slapen", zegt ze vastberaden. "Ik ga niet weg tot het opgelost is."
De burgemeester was nergens te bekennen, maar een gemeentesecretaris maakte uiteindelijk een einde aan Radia's slaapactie. Ze gaan maandag met de secretaris in gesprek. Hij krijgt het voordeel van de twijfel, zegt Floor hoopvol. "Als er inderdaad goed over een oplossing wordt nagedacht, komen we die twee dagen wel door."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.