Terug

Volg Hart van Nederland

Aantekeningen verkenner Ollongren zichtbaar op foto: 'functie elders' voor Omtzigt

Aantekeningen verkenner Ollongren zichtbaar op foto: 'functie elders' voor Omtzigt

Politiek

25 mrt 2021, 11:45

De aantekeningen die verkenner Kajsa Ollongren had voorbereid voor de verkenningsgesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn donderdagochtend zichtbaar vastgelegd door een ANP-fotograaf.

Daarin wordt onder meer gerept over een "functie elders" voor CDA'er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Omtzigt is de nummer twee op de lijst van het CDA en kreeg bij de verkiezingen ruim 300.000 voorkeurstemmen. Hij is al enige tijd afwezig wegens oververmoeidheid.

Verder staat er als punt "de onderhandelingsstijl" van Hoekstra. Onder het kopje 'derde partij' gaat het alleen over het CDA. 

Hoekstra heeft op Twitter laten weten het inkijkje in de aantekeningen "bizar" te vinden. "Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat."

Ook PVV-leider Geert Wilders is not amused. "Nou die verkenners hebben ons vertrouwen wel verspeeld", twittert hij. "Omtzigt andere functie? Schandalig!"

'Linkse partij'

Verder op het A4'tje gaat het over een "linkse partij" met zes zetels in de Eerste Kamer, wat waarschijnlijk duidt op de Partij van de Arbeid. Ook JA21 zou waarschijnlijk besproken worden als mogelijke coalitiepartner, aangezien het zetelaantal van die partij (3 in de Tweede Kamer, 7 in de Eerste Kamer) genoemd lijkt te worden.

In de aantekeningen staat ook: "linkse partijen hielden elkaar niet echt vast". Lilianne Ploumen benadrukt op Twitter: "Dan toch nog maar even voor de zekerheid: positie van de PvdA was en is niet zonder andere linkse partij aan tafel".

GroenLinks wil 'zo progressief mogelijk kabinet'

GroenLinks-leider Jesse Klaver is ook verbaasd over de aantekening over linkse partijen. "Waar deze speculaties vandaan komen is voor mij een raadsel", twittert hij. "Laat ik helder zijn: het komt niet uit mijn gesprek met de verkenners. Ik heb nogmaals bevestigd dat wat GroenLinks betreft er een zo progressief mogelijk kabinet komt."

'Kan echt niet'

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen wil tekst en uitleg van de verkenners. "Als dit waar is, kan dit echt niet. Eerder werd er in de ministerraad al over kritische Kamerleden gesproken. Nu ook in de formatie?"

Aantekeningen onder haar arm

Donderdag werd vlak voor de verkenningsgesprekken bekend dat Ollongren besmet was met het coronavirus. Ollongren vertrok voor het gesprek in een dienstauto, met de aantekeningen onder haar arm.

ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.