Terug

Volg Hart van Nederland

Albergen buigt niet voor opgedrongen komst asielzoekers: 'Bewoners laten hun stem horen'

Politiek

17 aug 2022, 14:28

Albergen legt zich niet zomaar neer bij het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Het kabinet heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming gegeven om daar asielzoekers op te vangen, en de gemeente is daarbij gepasseerd. "De bewoners laten hun stem horen, maar dat gaan wij als gemeente ook zeker doen", aldus wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis.

Hoewel de gemeente Tubbergen eerder had aangegeven bij het COA dat de gemeente te klein is om 150 tot 300 asielzoekers te herbergen, heeft het kabinet toch het besluit genomen om een vergunning te verlenen voor een opvang. De opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in het Overijsselse dorp, zonder dat de gemeente daar akkoord voor heeft gegeven.

"We zijn compleet verrast door het nieuws. We worden op deze manier overruled door het Rijk. Ik ben heel erg boos en ontstemd, vooral voor onze inwoners", aldus Bekhuis-Groothuis tegen Hart van Nederland. "Je voelt de onrust en je voelt dat de mensen zich net zo overvallen voelen als wij."

'Waarom hier?'

Dinsdagavond hebben honderden mensen zich verzameld voor het Landhotel 't Elshuys, waar de asielzoekers zullen worden opgevangen. Bij het hotel werd er harde muziek gedraaid en vuurwerk afgestoken. Een deel van de aanwezigen bevestigde een protestbord aan de gevel bij de ingang van het hotel met de tekst 'Albergen zegt nee tegen azc'.

Supermarkteigenaar Ronnie Munster vraagt zich de dag erna vooral af waarom Albergen de aangewezen plek is voor de opvang van asielzoekers. "Er zijn zo veel plekken in Nederland, waarom moet dat hier? Ik denk dat er meerdere voor plekken zijn, ook in steden. Als je het verspreid, is die overlast veel minder", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Munster is bang dat de asielzoekers "gaan zwerven". "Je moet nog maar afwachten in hoeverre wij toegerust zijn op een toestroom van mensen die een beetje gaan rond lummelen en de overlast die dat vervolgens veroorzaakt." Gezien de protestactie van dinsdagavond, denkt Munster dat er nog "heel wat moet gebeuren voordat dit daadwerkelijk een feit is".

Stevig gesprek

De gemeente Tubbergen gaat inwoners woensdagmiddag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Vragen van inwoners zullen beantwoord worden, maar de gemeente zelf wil ook duidelijk hebben wat precies de bedoeling is. 

"Wij leggen ons hier niet zomaar bij neer. Ik ga ervanuit dat hier een stevig gesprek over zal plaatsvinden met het kabinet en het COA. Wat ons betreft wordt het tij gekeerd", aldus wethouder Bekhuis-Groothuis.

Het COA heeft het hotel al gekocht. De gemeente wil nu in overleg met het COA om te horen hoe het nu precies in elkaar steekt. Het hotel zelf wil vooralsnog niet reageren op vragen van Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.