Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren voor de rechter na protesten bij woning minister Van der Wal

Boeren voor de rechter na protesten bij woning minister Van der Wal

Politiek

23 sep 2022, 10:10

Elf boeren die eind juni bij stikstofminister Christianne van der Wal in de straat hebben geprotesteerd, moeten vrijdag voor de politierechter in Zutphen verschijnen. De agrariërs kwamen langs bij de woning van minister Van der Wal om te protesteren tegen de stikstofplannen die zij toen had gepresenteerd.

Die protesten van 29 juni liepen uit de hand: de protesterende boeren braken door een afzetting die eerder was geplaatst door de politie, waarna agenten zich moesten terugtrekken. Ook vernielden de relschoppers een politieauto en staken ze vuurwerk af.

De boeren hebben vaker in de zomermaand bij het huis van de minister gestaan: ruim twee weken eerder kwamen zo'n twintig boeren met trekkers langs om een ontslagbrief aan te bieden. Toen ging de minister nog met de agrariërs in gesprek. Uiteindelijk besloot de burgemeester van de gemeente Harderwijk, nadat het de eerste keer uit de hand liep, zelfs om een noodverordening af te kondigen.

Geweld en intimidatie

De elf verdachten die vrijdag voor de rechter staan, worden van meerdere zaken verdacht. Zo zouden zij een politieauto hebben vastgepakt en heen en weer hebben geschud, een politieauto hebben verplaatst en een ruit van een politieauto hebben ingeslagen waarna ze stro in die auto hebben gegooid.

Verder hebben ze een camera afgedekt en weggehaald en strobalen versnipperd en over de weg geblazen. Ook zouden ze zich met geweld hebben verzet tegen acht politiemensen die aanwezig waren om orde te houden. Het gaat om tien mannen en één jongen.

Advocaat Maurice Stassen staat tien van de elf verdachten bij en weet nog niet goed wat hij van de zaak kan verwachten: "Ik denk dat de officier een groot verhaal zal houden over alle boerenprotesten en dit allemaal op één hoop gaat gooien. Ik wil de zaak iets genuanceerder zien", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Blokkades

De straat van minister Van der Wal was niet de enige plek waar boeren demonstreerden tegen de stikstofregels. Zo waren er afgelopen zomer meerdere blokkades op de snelwegen door middel van mest, hooibalen, afval dat in brand stond en zelfs asbest. Ook zijn er bij verschillende politici boeren aan de deur geweest.

Farmers Defence Force Gelderland en Voll Gass wilden beide geen reactie geven over de rechtszaken.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.