Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe moet het boerenloze Vlieland 95 procent minder stikstof uitstoten?

Politiek

17 juni 2022, 17:48

In de stikstofplannen van het kabinet staan ingrijpende maatregelen. Bij boeren leidt dit tot woede, op Vlieland vooral tot verbazing: want waarom moet daar de stikstofuitstoot met 95 procent naar beneden als er geen boerderij te vinden is op het Waddeneiland?

Op social media wordt Vlieland vaak genoemd als voorbeeld waarom de stikstofplannen niet zouden deugen. Een eiland waar geen enkele boer is en auto's bovendien verboden zijn: het toonbeeld van een gebied met weinig stikstofuitstoot zou je zeggen. Toch krijgt het grote deel van het Waddeneiland het stempel kwetsbare natuur op de 'stikstofkaart'.

(Tekst gaat verder onder tweet)

De stikstof die op Vlieland neerslaat komt vooral van buiten het eiland. Het komt overwaaien van het vasteland, van de scheepvaart om het eiland heen of van de ammoniak uit zee. Het eiland zal dan ook een onmogelijke opgave hebben om de uitstoot met 70 tot 95 procent terug te dringen, wat volgens de gepresenteerde kabinetsplannen wel moet.

Stikstofkaart is 'richtinggevend'

Het ministerie van Landbouw zegt tegen Hart van Nederland de kritiek op de gepresenteerde stikstofkaart te begrijpen. "De kaart is opgesteld op basis van algemene uitgangspunten. Die doen niet altijd recht aan de praktijk, maar zijn richtinggevend voor provincies", legt een woordvoerder uit.

Met andere woorden: dat een bepaald gebied door het ministerie is aangemerkt als plek waar 95 procent reductie moet plaatsvinden, wil dit nog niet zeggen dat dit ook gaat gebeuren. Uiteindelijk moeten provincies zelf ervoor zorgen dat in de hele provincie de uitstoot met een bepaalde hoeveelheid omlaag gaat. Hoe dit moet gebeuren, is maatwerk.

In sommige gebieden zoals op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog zal de nieuwe stikstofaanpak in de praktijk waarschijnlijk gaan meevallen, terwijl op andere plekken misschien harder zal moeten worden ingegrepen. De stikstofkaart van het ministerie kan de provincies helpen om keuzes te maken.

Nieuwe boerenprotesten

Sinds de presentatie van de stikstofplannen vorige week vrijdag hebben boze boeren zich al volop laten horen. Komende week staat er een groot protest op de Veluwe gepland van Farmers Defence Force, Agractie en LTO. Die moet er volgens Agractie-voorman Bart Kemp voor zorgen dat het kabinet met boeren praat "over plannen met draagvlak in de sector".

"Kritiek is niet meer dan logisch", reageert de woordvoerder van het ministerie op de aangekondigde acties. "Wat vorige week is gepresenteerd is zo impactvol." Wel wijst hij erop dat Nederland voor een aantal grote opgaven staat en dar deze maatregelen getroffen moeten worden voor de bescherming van de natuur.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.