Terug

Volg Hart van Nederland

Steun voor stikstofminister Van der Wal: meerderheid vindt dat 'thuisbezoeken' te ver gaan

Steun voor stikstofminister Van der Wal: meerderheid vindt dat 'thuisbezoeken' te ver gaan

Politiek

29 juni 2022, 23:12

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof kan op veel steun rekenen na het boerenprotest voor haar huis dat dinsdagavond laat uitmondde in rellen. Op Twitter steken Nederlanders de bewindsvrouw een hart onder de riem: #iksteunChristianne.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

Boze boeren trokken dinsdag opnieuw naar het privéadres van de stikstofminister. Ze braken door een afzetting, vernielden een politieauto, staken vuurwerk af en leegden een giertank voor het huis. De situatie was zo dreigend dat de aanwezige agenten zich moesten terugtrekken.

'Dit is gewoon intimidatie'

Een dag later kan Van der Wal op veel steun rekenen. Op Twitter was de hashtag #iksteunChristianne trending. "Als je het niet met Van der Wal eens bent, is het nooit de weg om voor haar huis te gaan staan. Het is intimidatie en verder helemaal niets. En ik heb nog nooit van boeren gehoord die bang waren voor ambtenaren op hun erf. Dit is gewoon ophitsen en opruien #IksteunChristianne", zo schrijft Jos.

"#IkSteunChristianne en alle andere Kamerleden die met deze grove intimidatie te maken hebben. Dit is geen demonstreren meer, ik steun alleen mensen die op een vreedzame en nette manier zullen en kunnen demonstreren", tweet Noortje als steunbetuiging aan politici die thuis 'bezoek' hebben gekregen van boze boeren.

(Tekst gaat verder onder tweets)

Ook steun voor Derk Boswijk

Ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk kan op veel steun rekenen. Bij hem stond dinsdagavond ook een groep boeren op de stoep. Die actie schiet bij een heel aantal twitteraars in het verkeerde keelgat. "Ruimte laten voor intimidatie, rellen, vernielingen, blokkades met tractoren om het werk van bestuurders en parlementariërs belemmeren, kan en mag niet in onze democratische rechtsstaat. #iksteunChristianne en #iksteunDerk", laat Marcel weten.

Daar is twitteraar Bart het grondig mee eens. "Blijf van je poten van politici af, zoek ze niet thuis op. Zijn kinderen zijn 4 en 7 jaar. #letthatsinkin Derk verdient alle respect en steun van de gehele partij @cdavandaag. Intimidatie en bedreiging van politici zijn onacceptabel. Heel veel sterkte voor hem en zijn gezin", schrijft hij.

Gaan de protesten te ver?

En dat gevoel leeft breder in Nederland. Hart van Nederland vroeg aan ruim 3.600 panelleden wat zij van de boerenprotesten bij Van der Wal en Boswijk vinden. Daaruit blijkt dat bijna twee derde niet te spreken is over de acties bij politici. Vrouwen (70 procent) zijn beduidend kritischer over de 'thuisbezoeken' dan mannen (57 procent).

Ruim drie op de tien deelnemers vindt overigens dat de stikstofprotesten op deze manier best kunnen. Ondanks de grote afkeer van de demonstraties bij politici vindt de meerderheid van de respondenten (60 procent) niet dat het leger moet worden ingezet bij dit soort acties, omdat de politie geen antwoord heeft op de trekkers.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.