Terug

Volg Hart van Nederland

Bomvolle zaal bij emotionele vergadering over 'asielhotel' Albergen: 'Veel uitgestoken handen'

Bomvolle zaal bij emotionele vergadering over 'asielhotel' Albergen: 'Veel uitgestoken handen'

Politiek

23 aug 2022, 19:36

Een veelbewogen avond in de Tubbergse gemeenteraad. Daar was een extra vergadering ingelast over de situatie rond het 'asielhotel' in Albergen. Burgemeester Wilmien Haverkamp omschrijft de avond als een met 'veel emotie en met veel vragen', die verder redelijk ordelijk verliep.

Wel zag de burgermoeder "veel uitgestoken handen". Af en toe was er hoongelach te horen, of werden er kreten van onvrede geuit. Ook was er zo nu en dan applaus voor de insprekers vanaf de publieke tribune. De Haverkamp heeft maar enkele keren de voor onrust zorgende aanwezige personen tot de orde hoeven roepen.

Een week geleden maakte de staatssecretaris bekend dat het COA in Albergen een hotel heeft gekocht voor opvang van enkele honderden asielzoekers. Sindsdien is er veel protest.

'Schrijnend'

Aanwezig bij de extra vergadering was ook staatssecretaris Van der Burg (Asiel). De vijf fracties van de Tubbergse gemeenteraad waren unaniem over de handelswijze. Hij heeft de lokale democratie om zeep geholpen en die willen de raadsleden terug.

"Schrijnend en onverteerbaar", "een keiharde klap", "onterecht als weigergemeente weggezet" zeiden de fractievoorzitters van respectievelijk CDA, VVD/Gemeentebelangen en Keerpunt 22. Maar ook Lokaal Sterk en de PvdA hekelden het besluit van de staatssecretaris om een hotel in de gemeente tot azc te bestemmen.

De gemeenteraad ziet dat er een vluchtelingenprobleem is en wil bijdragen aan het verlichten daarvan, maar wel in overleg met de gemeente en met de bewoners. Afgesproken is dat de staatssecretaris en het college op korte termijn met elkaar in gesprek gaan. Wel benadrukte Van der Burg dat er hoe dan ook asielzoekers in Albergen gehuisvest zullen worden.

'Emotioneel kapot'

De zaal zat bomvol. Naar schatting waren er ruim tweehonderd inwoners bij de ingelaste raadsvergadering aanwezig. De videozaal in horecagelegenheid 't Oale Roadhoes op een steenworp afstand van het gemeentehuis puilde ook uit.

Inwoners van Albergen zijn "verbijsterd en angstig". Dat zei Hennie de Haan, een van de insprekers, tijdens de vergadering. De Haan zei namens diverse omwonenden te spreken, omdat haar buren graag met de staatssecretaris in gesprek zouden willen gaan, maar "emotioneel kapot" zijn. Er is inmiddels een petitie gestart, die nu 3500 keer ondertekend is. De bedoeling is deze te overhandigen aan Van der Burg.

Deze eerste inspreker wilde van Van der Burg onder meer weten wat zijn afwegingen zijn geweest om in een kleine gemeenschap als Albergen een azc te willen vestigen. En daarbij de inwoners en het gemeentebestuur te passeren. "Een dictaat zien we niet als een dialoog."

Luid applaus

De situatie in Ter Apel is "schrijnend en stuitend en ik schaam me daarvoor", zei De Haan. De inwoners van Tubbergen willen wel degelijk bijdragen aan een oplossing voor het vluchtelingencrisis. Maar wel in overleg, benadrukte De Haan. Het is bovendien de landelijke politiek die het zo ver uit de hand heeft laten lopen, voegde ze daaraan toe. "We zijn rustig en vredig gebleven. Zo zijn we." Ze vroeg aan de staatssecretaris of hij de noodknop wil indrukken. Een luid applaus vanuit de publieke tribune volgde.

Van der Burg erkende dat het kabinet de huidige asielcrisis aan zichzelf te danken heeft. "U heeft daar een punt", zei de staatssecretaris, die daarmee ook applaus vanaf de publieke tribune oogstte.

De staatssecretaris noemde de verschillende demonstraties in Albergen die sinds de bekendmaking vorige week zijn gehoord "een voorbeeld van hoe het moet. Er is op een waardige manier gedemonstreerd". Ook de manier waarop de raadsvergadering verliep, en de inbreng van de eerste inspreker, noemde hij "waardig en respectvol."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.