Terug

Volg Hart van Nederland

ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

Politiek

30 sep 2021, 16:27

De ChristenUnie is bereid om te praten over een doorstart van de huidige coalitie. "Op hoop van zegen", laat partijleider Gert-Jan Segers weten. Eerder gingen de fracties van VVD, CDA en D66 hier al mee akkoord.

"Nu er een indringend beroep op ons wordt gedaan, zijn wij bereid om de gesprekken daarover en over constructieve samenwerking aan te gaan. Niet ten dienste van onszelf, maar ten dienste van ons land en van mensen die ook echt op een dienstbare overheid zijn aangewezen", aldus Segers.

Overheid weer dienstbaar aan burger

Hij wil wel dat het nieuwe kabinet zorgt voor een "een geloofwaardige breuk" met de huidige bestuurscultuur. De overheid moet weer dienstbaar worden aan de burger. Hij wil zich verder inzetten voor onder meer het klimaat, een humaan migratiebeleid en het oplossen van de woningnood.

Er moet vertrouwen groeien tussen de partijen, denkt Segers. Dat zal vooral nodig zijn bij "beladen onderwerpen". De partij heeft vooral met D66 en in mindere mate met de VVD een meningsverschil over medisch ethische onderwerpen. Ook viel het plan van D66 uit 2019 om de veestapel te halveren heel slecht bij de ChristenUnie.

'Nieuwe start'

Eerder op de dag reageerde Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) op het nieuws dat D66 toch wil onderhandelen met de huidige coalitiepartijen. "Er moet wel echt een nieuwe start komen", en volgens de hem moet het "geen voortzetting" worden van de oude coalitie.

Hoekstra hoopt dat de partijen "een punt kunnen zetten" achter wat er de voorbije maanden tijdens de formatie is gebeurd, en dat zo snel mogelijk wordt gesproken over de grote thema's.

Rutte en Hoekstra hopen een punt achter de voorbije maanden te zetten
1:10
Rutte en Hoekstra hopen een punt achter de voorbije maanden te zetten

Segers stond eerder niet te springen

Na de verkiezingen in maart liet Segers al snel weten niet direct opnieuw regeringsverantwoordelijkheid te ambiëren. Daarbij kwam dat D66 niet door wilde gaan met de ChristenUnie, de kleinste van de vier coalitiepartijen.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.