Politiek
29 aug 2022, 15:59
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers mag 'gewoon' overgaan tot de koop van Hotel 't Elshuys in Albergen. Dat heeft de rechter maandag tijdens het kort geding besloten.
Het COA had het kort geding aangespannen tegen de eigenaresse van het zogenoemde 'asielhotel', omdat zij onder de verkoop van het hotel aan het COA probeerde uit te komen. De organisatie wilde dat de eigenaresse zich aan het koopcontract zou houden.
Tijdens het kort geding bleek dat de makelaar van de eigenaresse van het hotel het pand zélf onder de aandacht heeft gebracht bij het COA. Toch was het volgens de eigenaresse vooraf niet duidelijk geworden dat er zo'n 150 tot 300 asielzoekers en/of statushouders in het hotel gehuisvest zouden worden. Het COA zegt daar echter altijd vanaf het eerste contact helder over te zijn geweest.
De koop van het hotel door het COA heeft voor veel onrust gezorgd in het dorp Albergen. De aankoop was gedaan zonder medeweten van de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt.
"Uit de contacten tussen de makelaar en het COA blijkt dat steeds duidelijk was dat het COA het hotel wilde gebruiken voor opvang met veel meer bedden dan het hotel heeft", aldus de rechter. "Het COA heeft open kaart gespeeld over zijn bedoeling met het hotel."
Het kort geding trok grote belangstelling. De rechtbank had twee extra videozalen ingericht voor de tientallen belangstellenden.
Het hotel beschikt over 28 kamers en 74 bedden. Opschaling tot 200 mensen ziet de eigenaresse niet zitten. "Tweehonderd kan niet. Ik kan wel voorstellen dat er in sommige kamers een stapelbed komt. Maar ik blokkeerde helemaal toen ik hoorde dat er plannen waren voor driehonderd mensen met ook units in het weiland", legde de eigenaresse de rechter uit. "In het buitengebied van Twente kun je niet zomaar units neerzetten en mensen opvangen. Ik heb toen meteen geappt of we er alsjeblieft nog vanaf konden."
De rechter wees de vordering van het COA toe. De eigenaresse is verplicht het hotel te leveren, anders dient ze een dwangsom te betalen van 50.000 euro voor iedere dag dat ze dit niet doet.
Tegen de eigenaresse zei de rechter: "Ik begrijp heel goed dat u geschrokken bent van de commotie die is ontstaan. Maar u kon niet voorzien wat er na de koopovereenkomst zou gebeuren tussen de rijksoverheid en de gemeente Tubbergen. En u kon ook niet voorzien wat het zou betekenen voor uw positie in de dorpsgemeenschap. U heeft te goeder trouw het hotel verkocht. Er valt u niets te verwijten. Maar ook de gebeurtenissen na het sluiten van de koopovereenkomst geven u niet het recht om op de verkoop terug te komen."
De eigenaresse heeft via haar advocaat laten weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst van het kort geding. "Na het bestuderen van het inhoudelijke vonnis, zullen cliënten zich beraden over mogelijke vervolgstappen", zo klinkt de reactie.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.