Politiek
22 mrt 2021, 06:21
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 6.340, dat zijn er 622 minder dan op zondag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.193, dat zijn er 120 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 611, dat zijn er 9 meer dan op zondag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 15, er zijn tot nu toe 16.290 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.098.236 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het kabinet gaat serieus kijken naar het verzetten van de avondklok naar 22.00 uur. De ramadan wordt daarbij genoemd als een van de redenen, maar moskeeorganisaties vrezen dat het verlaten van de spertijd niet voorkomt dat vastende moslims zullen samenkomen.
Geen slim idee, vindt vicevoorzitter Saïd Bouharrou. "Wij denken als Raad dat dat niet handig is", reageert hij bij Hart van Nederland. Volgens hem zijn dit soort plannen ook niet in de geest van de avondklok. "Je doet daarmee ook af aan de veiligheid."
Bouharrou benadrukt dat het daarom belangrijk is dat het kabinet samen met de moskeeorganisaties gaat kijken naar een gerichte oplossing voor het probleem. Hij merkt daarbij op dat de gebedshuizen zich vanaf het begin van de coronacrisis netjes aan de regels hebben gehouden. "Maar we maken ons nu wel zorgen dat er wat problemen zullen ontstaan omdat mensen allerlei creatieve oplossingen bedenken."
Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat het kabinet dinsdag met nieuwe verruimingen moet komen. Vier op de tien houdt het niet vol om daar nog acht tot tien weken op te moeten wachten. Dat blijkt maandag uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder zo'n 3.500 mensen. Dinsdag komen de ministerie weer bij elkaar voor corona-overleg. Dan zullen de laatste knopen worden doorgehakt. In de avond zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een nieuwe coronapersconferentie geven.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gevraagd om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Het weer wordt beter en het blijft langer licht. Bovendien gaat komend weekeinde de zomertijd in. Mensen willen naar buiten en dat geeft een grotere druk op de handhaving, legt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, uit.
Ook de ramadan speelt in dit voorstel mee. Grapperhaus noemde het verzoek van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's een "begrijpelijke, beargumenteerde suggestie".
De minister gaat deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Hij wil met ze bespreken over "wat er op ons afkomt". "De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat", zegt hij. De ramadan begint halverwege de volgende maand.
Het is niet logisch dat sportscholen dicht moeten blijven, veel bewegen is goed voor de weerstand en beschermt dus tegen het coronavirus. Dat zegt Ronald Wouters, algemeen directeur van sportscholenbranche NL Actief. Volgens Haagse bronnen ziet het kabinet momenteel geen ruimte om coronamaatregelen te versoepelen.
Sportscholen zijn al meer dan zeven maanden (gedeeltelijk) op slot. "Je krijgt geen betere weerstand van een biertje of een bitterbal op het terras", zegt Wouters over de eerder aangekondigde mogelijke versoepelingen. "Bewegen is het medicijn, maar dat wordt nog niet erkend door de overheid." De fitnessbranche wil als essentieel worden gezien. Een petitie hiertoe heeft tot nu toe 70.000 handtekeningen opgeleverd.
Minister Tamara van Ark, die over sport gaat, zei eerder dat het aantal mensen dat naar sportscholen gaat zo groot is, dat dat op zich een risico is voor contacten. Volgens NL Actief is dat geen probleem omdat er in Nederland een fijnmazig netwerk is van sportscholen, zodat mensen niet ver hoeven te reizen. "Daarnaast kunnen we op locatie 1,5 meter afstand houden en werken we met tijdslots", aldus Wouters. Sinds de tweede lockdown van half december zitten drie miljoen leden stil.
Ondernemers zijn teleurgesteld dat de winkels voorlopig nog niet kunnen rekenen op versoepelingen van de maatregelen. Ze blijven de aankomende tijd dus afhankelijk van het winkelen op afspraak en bestellen en ophalen. Winkelketens laten weten dat deze situatie "niet lang houdbaar is" en dat "winkelen op een veilige en verantwoorde manier kan".
Blokker reageert teleurgesteld op de uitgelekte berichten van het kabinet dat de winkels morgen niet op goed nieuws kunnen rekenen. Voorlopig zullen ze dus door moeten met wat de keten Boek & Bezoek en Bel & Bestel noemt. "Winkelen heeft altijd veilig kunnen plaatsvinden, we gaan dus het liefst zo snel mogelijk weer helemaal open", aldus de woordvoerder. Zij benadrukt dat Blokker ervan overtuigd is dat winkelen bij hen op een veilige en verantwoorde manier kan.
Ook bij Action is er teleurstelling dat de zaken hun hoop om te openen moeten laten varen. "Aan de ene kant gaan we het liefst gewoon open, maar aan de andere kant is het logisch omdat we zien dat de cijfers niet goed zijn", licht de woordvoerster het overheersende gevoel van de keten toe. Met de huidige regel van één klant per 25 m2 mogen in de grotere filialen ongeveer veertig klanten tegelijk in de winkel zijn. "De tijdslots geven veel mensen lucht, omdat het in ieder geval weer mogelijk is om spullen te kopen", aldus de zegsvrouw. "Vooral alledaagse producten zoals diervoeding, waxinelichtjes, shampoo en mondkapjes worden verkocht."
Hema noemt de huidige situatie waarbij de winkels niet volledig open mogen "natuurlijk niet houdbaar". Verder wil het bedrijf pas uitgebreider reageren als de persconferentie is geweest.
De Curaçaose regering heeft maandagochtend (lokale tijd) bekendgemaakt dat woensdag een lockdown wordt ingevoerd voor in ieder geval twee weken. Iedereen moet thuisblijven en zo veel mogelijk contact met anderen vermijden. "We moeten er alles aan doen om verspreiding van corona te voorkomen", stelde minister-president Eugene Rhuggenaath.
De afgelopen twee weken was een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen te zien, onder meer door de Britse variant. Ook worden steeds meer mensen opgenomen op de intensive care. De avondklok blijft gelden tussen negen uur ’s avonds en haf vijf ’s ochtends. Ook wordt een ‘plachi di dia' ingevoerd. Dat betekent dat mensen op basis van hun nummerplaat maar twee dagen per week de straat op mogen om naar essentiële winkels te gaan, zoals supermarkten, apotheken en benzinepompen. Daarnaast geldt de autoloze zondag.
Het vaccinatietraject tegen corona gaat gewoon door. Bouwwerkzaamheden kunnen onder bepaalde voorwaarden doorgaan, aldus Rhuggenaath. Toeristen kunnen blijven komen, maar ook voor hen gelden de nieuwe maatregelen.
Strandwachten kunnen zich door de coronamaatregelen niet goed voorbereiden op het zomerseizoen, waarschuwt Reddingsbrigade Nederland. De organisatie noemt dat zorgwekkend, omdat er net als vorig jaar grote drukte wordt verwacht bij zwemlocaties.
Normaal trainen strandwachten en aanstaande strandwachten in zwembaden en in de buitenlucht, maar dat is met de huidige maatregelen niet mogelijk. Zwembaden zijn gesloten en buiten mogen maximaal vier mensen ouder dan 26 jaar bij elkaar komen. Volgens de Reddingsbrigade moeten veel oefeningen met meer dan vier 'lifeguards' worden uitgevoerd.
Om zich goed te kunnen voorbereiden op nieuwe drukte, pleit de Reddingsbrigade voor ontheffing van de coronamaatregelen.
Niet alleen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar ook de hoeveelheid vaccinaties moet meetellen in het wel of niet verlengen van coronamaatregelen. Dat vinden burgemeesters in het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. "Niet alleen de besmettingen, maar ook de vaccinatiegraad neemt toe. Dat laatste cijfer is juist heel positief", zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad en tevens burgemeester van Nijmegen voorafgaand aan de vergadering.
Antoin Scholten van Venlo vindt dat Den Haag moet overwegen te gaan versoepelen als een groot deel van de Nederlanders, zeker de kwetsbaren, is gevaccineerd. De burgemeesters willen dat het kabinet de vaccinaties opneemt in de zogeheten routekaart.
De burgemeesters noemen het een domper dat de besmettingen weer oplopen. "Het kortetermijnperspectief is verdwenen. Twee weken geleden hadden wij nog een mooi plan om gefaseerd open te gaan", aldus Pieter Broertjes van Hilversum.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen zondagochtend en maandagochtend 6340 positieve tests, 662 minder dan zondag.
Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen lager. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 6481 besmettingen per etmaal.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.
Het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan blijft nog zeker tot half mei van kracht. Dat melden Haagse bronnen naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf. Het kabinet had eerder aangekondigd om deze week duidelijkheid te willen bieden over de reismogelijkheden in de meivakantie.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) raadt het gebruik van het middel ivermectine af voor de preventie of behandeling van Covid-19. Er is onvoldoende bewijs voor de werking van het geneesmiddel tegen het coronavirus, concludeert het EMA na de beoordeling van verschillende laboratoriumonderzoeken, observationele onderzoeken en klinische studies.
Ivermectine is een geneesmiddel dat gebruikt wordt tegen darmwormen, parasitaire mijten en luizen. Het wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt. Sommigen beweren echter dat dit middel ook een prima geneesmiddel is voor coronapatiënten.
Volgens het EMA kan ivermectine het coronavirus wel tegengaan, maar pas bij veel hogere concentraties dan die zijn toegestaan. Vergiftiging bij gebruik ervan in hogere dan de goedgekeurde doses kan daarom niet worden uitgesloten.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt hard op. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2193 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari.
In het afgelopen etmaal steeg het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 120, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is de grootste toename in een dag sinds 4 januari.
Sinds afgelopen woensdag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 201 gestegen.
Het advies aan de leden van het demissionaire kabinet is om zich te laten testen op corona, nu bij staatssecretaris Mona Keijzer een besmetting is vastgesteld. De regeringsploeg hoeft niet in quarantaine, zei minister Hugo de Jonge maandag. Keijzer was vrijdag bij de wekelijkse ministerraad, maandag liet ze weten positief te hebben getest.
Een proef met coronasneltesten voor het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Groningen wordt uitgebreid. Het aantal locaties voor sneltesten in de studentenstad gaat van één naar drie.
Half januari openden de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen en Noorderpoort al zo'n locatie op de Zernike Campus. Het doel is om te onderzoeken hoe op termijn meer fysiek onderwijs mogelijk is in coronatijd. Bij de eerste proef worden studenten voorafgaand aan een tentamen getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en horen binnen drie uur de uitslag.
De proef wordt nu uitgebreid om studenten en docenten praktijkonderwijs te laten volgen en geven. Ook is het bedoeld voor studenten van de RUG die een fysieke studieplek hebben gereserveerd.
De nieuwe sneltestlocaties komen bij de Euroborg voor Noorderpoortstudenten en in het centrum bij het Wiebenga-gebouw voor Hanzehogeschool en RUG-studenten. "Met deze twee nieuwe locaties willen de instellingen onderzoeken hoe het praktijkonderwijs veilig verder opengesteld kan worden door het voor studenten zo laagdrempelig mogelijk te maken om zich te laten testen. Er is voor deze locaties gekozen vanwege de verbondenheid met het praktijkonderwijs en de centrale ligging dichtbij de binnenstad", aldus de onderwijsinstellingen.
De politie heeft vorige week 5906 boetes voor het overtreden van de avondklok uitgeschreven. De landelijke eenheid meldt dat het aantal ongeveer hetzelfde is als de week ervoor, toen deelde de politie 5837 boetes aan overtreders van de avondklok uit. Ook werden 49 illegale feesten beëindigd, vier minder dan de week ervoor.
Het aantal boetes voor het overtreden van het verbod op groepsvorming is gestegen. Twee weken geleden waren dat er 95, vorige week 159.
Het aantal waarschuwingen dat de politie uitdeelde aan mensen die de coronamaatregelen negeerden is ook vergelijkbaar met eerdere cijfers. Vorige week kregen 217 mensen een waarschuwing, de week ervoor 228.
Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens een studie in de Verenigde Staten voor 79 procent effectief bij het voorkomen van ziekte. De farmaceut publiceerde maandag de eerste resultaten van het onderzoek waar zo'n 30.000 proefpersonen aan meededen. Het middel was volgens die gegevens 100 procent effectief bij het voorkomen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
De uitkomst van het onderzoek is ook goed nieuws voor ouderen, een groep die vorig jaar niet goed was vertegenwoordigd bij klinisch onderzoek naar het middel. Daarom besloten sommige landen, waaronder ook Nederland, om in eerste instantie alleen mensen onder de 65 in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca.
Dit keer was zo'n 20 procent van de deelnemers aan het onderzoek 65 jaar of ouder. AstraZeneca zegt dat de effectiviteit van het coronavaccin binnen die groep 80 procent is. De uitkomst van het onderzoek wordt gezien als een stap richting goedkeuring van het middel in de Verenigde Staten, waar het vaccin nog niet wordt gebruikt.
Over het AstraZeneca-vaccin ontstond eerder deze maand onrust in Europa. Daar lieten Nederland en andere landen het vaccineren stilleggen vanwege zorgen over mogelijke zeldzame bijwerkingen. Er waren meldingen dat mensen na de prik last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) en een tekort aan bloedplaatjes. De Europese toezichthouder EMA benadrukte later dat het middel veilig en effectief is.
Naar die zorgen is ook tijdens de Amerikaanse studie gekeken. AstraZeneca zegt dat niet is gebleken dat de 21.583 deelnemers die zeker één dosis kregen een verhoogd risico hadden op trombose. De overige circa 10.000 proefpersonen kregen een placebo, om de uitkomsten te kunnen vergelijken.
Bijna een kwart van de rokers is door de coronacrisis meer gaan roken. Tijdens de eerste golf deden ze dat vooral uit verveling, maar nu speelt stress een belangrijke rol, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.
"Voor de coronacrisis rookte ik alleen op feestjes, maar nu rook ik dagelijks. Ik ervaar meer spanning nu ik thuis de kinderen les moet geven, de jongste niet meer naar de opvang kan en ook mijn man thuis werkt", zegt een van de ondervraagden. "Ik ervaar meer spanning omdat ik weinig tot geen mensen meer ontmoet. Ik mis hierdoor positieve impulsen die gesprekjes vaak brengen. Ik ontsnap dan aan het hier en nu door een sigaret te roken", zegt een ander.
Volgens de onderzoekers heeft ruim de helft van de rokers last van stress. Toch lukt het een kleine groep (16 procent) om minder te gaan roken.
Uit eerder onderzoek blijkt dat het percentage rokers in Nederland is gedaald. Zo gaf vorig jaar 20 procent van de volwassenen aan weleens te roken, tegen 22 procent in 2019. "Dat is goed nieuws. Er is een groep waarbij het stoppen lukt, ook tijdens corona", aldus het Trimbos.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft speciaal voor alle kinderen van groep 7 en hun ouders een oefensite samengesteld om het verkeersexamen thuis voor te bereiden. Dit kan met oefenexamens en een examenquiz. Het VVN Theoretisch Verkeersexamen is op 29, 30 en 31 maart.
VVN roept kinderen van groep 7 en hun ouders op om het theoretisch verkeersexamen te oefenen om in de verkeersexamen-week goed voor de dag te komen. In 2020 was er door de coronacrisis een grote omslag naar thuisonderwijs en werden de oefenexamens 424.186 keer gemaakt.
Er zijn drie oefenexamens beschikbaar. Ook kunnen de kinderen met hun ouders samen een verkeersexamen-quiz doen. Tijdens het oefenen komen op een speelse manier allerlei handige tips aan de orde, aldus VVN. Abstracte begrippen voor kinderen zoals voorrang worden met behulp van tekeningen en filmpjes verduidelijkt zodat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer ze de borden tegenkomen.
Ook praktische en herkenbare onderwerpen zoals oversteken, grote voertuigen in het verkeer en het meenemen van bagage op de fiets komen aan de orde.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.