Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstrerende boeren staan bij minister Van der Wal voor de deur met ontslagbrief

Demonstrerende boeren staan bij minister Van der Wal voor de deur met ontslagbrief

Politiek

10 juni 2022, 21:45

De boeren zijn het spuugzat en komen in actie. Een flinke groep agrariërs is vrijdagavond vanuit Overijssel naar het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gereden om haar een ontslagbrief aan te bieden. Ze demonstreren tegen de onthulde stikstofplannen van het kabinet. De minister is in gesprek gegaan met de boeren.

"We zijn met ongeveer twintig tractoren en zeven auto's", vertelt boer Albert die demonstreert bij het huis van de minister aan Hart van Nederland. Het staat helemaal vast in de straat van de minister want de boeren zijn verre van blij met de plannen Van der Wal vanmiddag presenteerde. "Er zijn zoveel voorstellen gedaan, maar daar wordt niets mee gedaan. Uiteindelijk heeft het kabinet hun eigen plan doorgeduwd".

De minister kreeg de ontslagbrief namens 'alle boeren van Nederland', zo meldt de actiegroep Voll Gass, waarin haar "gezien de ontstane situatie per direct ontslag" wordt gegeven. De boeren zeggen zich niet gewenst te voelen en zeggen het vertrouwen in de minister op.

Artikel gaat verder onder de foto:

Ontslagbrief Van der Wal Voll Gass

Ontslagbrief Van der Wal Voll Gass

"We breken heus niet in"

In de onthulde plannen staat dat landbouwers in Overijssel 41 procent minder stikstof mogen uitstoten. Met name boeren in en vlakbij Natura 2000-gebieden worden hard getroffen. Daar varieert de uitstootreductie die gehaald moet worden van 70 tot 95 procent.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) vertelde eerder vandaag tegen Hart van Nederland te verwachten dat acties van boeren zouden ontstaan tegen het stikstofbeleid van de overheid. Wachten op een landelijke protestacties doen deze boeren niet. Vrijdagavond staat er een grote groep bij de tuin van de minister. "Dit gaat heus niet te ver. We breken niet in. Zolang je het netjes houdt is er niks aan de hand", vertelt boer Albert. Ook Omroep Gelderland laat weten dat de sfeer niet dreigend is.

'Van der Wal maakte zich snel weg'

In een verklaring die een woordvoerder van Voll Gass verspreid had stond: "We kregen te horen dat mevrouw Van der Wal snel maakte dat ze wegkwam. Dus maar even wachten tot ze terugkomt dan. Iemand die de bijl in de hand neemt om de boeren de klif over te jagen is het eigenlijk het wachten niet waard. Maar als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Voll Gass, samen met een paar andere groepen, naar haar woning."

Inmiddels is dus bekend dat minister Christianne van der Wal de boeren wél te woord staat. Ze zegt dat zich niet geïntimideerd voelt door de groep boeren bij haar woning.  De politie is aanwezig en laat weten dat het ter plekke rustig is. "Wij ondernemen geen actie. We houden een oogje in het zeil of er geen strafbare dingen plaatsvinden", aldus een woordvoerder.

22 juni actie in Den Haag

Boerencollectief Agractie heeft gezegd op woensdag 22 juni met trekkers actie te gaan voeren in Den Haag tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.

Beeld: Voll Gass

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.