Terug

Volg Hart van Nederland

Suikertaks en hogere tabaksaccijnzen gaan schatkist flink spekken: dit brengt het op

Suikertaks en hogere tabaksaccijnzen gaan schatkist flink spekken: dit brengt het op

Politiek

13 jan 2022, 19:05

De geplande verhoging op de zogenoemde suikertaks én de accijnzen op tabak moeten de schatkist vele honderden miljoenen euro's per jaar gaan opleveren. Dat blijkt donderdag uit antwoorden van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid op Kamervragen.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat de accijnzen op tabak omhoog gaan en dat er een belasting wordt ingevoerd op suikerhoudende dranken. Tegelijkertijd wordt de btw op groenten en fruit afgeschaft. Op die manier hopen VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat Nederlanders gezonder gaan leven.

Dat het plan de staatskas ondertussen ook flink spekt, zal er bij de overheid ook als zoete koek ingaan. In totaal moet de suikertaks vanaf 2023 jaarlijks zo'n 300 miljoen euro extra opleveren. De verhoging van de tabaksaccijnzen levert volgend jaar 145 miljoen euro aan extra inkomsten en dat bedrag loopt daarna op naar structureel 484 miljoen euro per jaar.

'Suikertaks gaat niet helpen'

Uit eerder onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat twee derde van de Nederlanders van plan is om meer groenten en fruit te kopen als de btw erop wordt afgeschaft. Tegelijkertijd gelooft een ruime meerderheid (83 procent) niet dat een suikertaks mensen ervan zal weerhouden om ongezond te eten en drinken.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.