Terug

Volg Hart van Nederland

Een op vijf wil geslacht uit paspoort: 'Zo belangrijk voor een mens'

Een op vijf wil geslacht uit paspoort: 'Zo belangrijk voor een mens'

Politiek

27 sep 2022, 23:14

De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over de transgenderwet die het makkelijker moet maken om het geslacht in je paspoort te veranderen. Iedereen vanaf zestien jaar kan dan bij de gemeente aangeven of ze man of vrouw zijn, zonder een verklaring van een arts.

De coalitiepartijen zijn verdeeld over het voorstel. De ChristenUnie haakte af, VVD en CDA zijn er nog niet over uit en D66 is wel voorstander en willen zelfs dat er ook een X in het paspoort kan komen voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Die verdeeldheid is ook te zien in het onderzoek onder 3096 leden van het Hart van Nederland-panel.

DNA

De nieuwe transgenderwet wil het alleen makkelijker maken om je geslacht te veranderen, maar veel mensen beginnen zich nu af te vragen of het eigenlijk wel nodig is om je geslacht in je paspoort te hebben staan. "Geslachten paspoort zou beter kunnen zijn: UITERLIJKE geslachtskenmerken", zegt een van de panelleden.

22 procent van de deelnemers vindt dat het niet meer van deze tijd is dat je geslacht in je paspoort staat. Veel mensen zijn het daar niet mee eens: 69 procent. "Bij eventuele opsporing met DNA test, gaat men toch naar een mannelijke of vrouwelijke verdachte zoeken", zegt een van de deelnemers. "Dus moet dat ook zo bij de overheid als zodanig geregistreerd staan."

Sommige mensen maken zich ook zorgen over de gevolgen van de wet. "Misbruik wordt in de hand gewerkt als je zomaar van geslachtsnaam kan veranderen. Te idioot voor woorden!", zegt iemand. "Geslacht heeft eeuwigheidswaarde", zegt een deelnemer die zijn identiteit niet helemaal zeker lijkt te zijn: "Iedereen voelt zich wel eens vrouw of lesbisch."

65 euro voor een verklaring

Matthew Schwartz is voorstander van de wijziging. Hij is transman en benadrukt hoe moeizaam het proces op dit moment is. "Met deze wet krijgen mensen het makkelijker en hoeven ze niet naar anderen toe te stappen om hun identiteit te laten verifiëren", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Dat is zo belangrijk voor een mens."

Maar praktisch gezien is het ook niet gemakkelijk om je geslacht te veranderen. "Een verklaring kost 65 euro en het gesprek met de deskundige is ook nog eens 250 euro als je niet in het zorgtraject zit", vertelt hij aan Hart van Nederland. "En dan moet je naar je geboortegemeente om het te laten aanpassen in je geboorteakte, niet naar de gemeente waar je nu woont."

Matthew is duidelijk tegen de mensen die transgender zijn een 'hype' noemen. "Trans zijn kun je geen hype noemen of laten vallen onder 'pythische problemen'. Als ik kon kiezen was ik geen trans geweest. Je kampt met zoveel discriminatie en discussies."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.