Terug

Volg Hart van Nederland

Groningse ondernemer krijgt uitgedeelde tenten Ter Apel tóch niet terug

Groningse ondernemer krijgt uitgedeelde tenten Ter Apel tóch niet terug

Politiek

23 aug 2022, 21:24

Een gigantische tegenvaller voor de Groningse ondernemer Willem Straat. Waar hij maandag nog te horen kreeg dat hij de tentjes die hij had uitgedeeld aan de asielzoekers bij Ter Apel zou terugkrijgen, krijgt hij ze nu toch niet terug. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de tenten.

Straat deelde de bijna tweehonderd opgooitenten, verkregen via een crowdfundingactie onder lokale ondernemers, vorig week maandagavond uit aan asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum moesten slapen. Dinsdagavond werden de mensen gevraagd de tenten weer in te leveren, omdat ze voor sociale onveiligheid zouden zorgen en de brandveiligheid in het geding zou zijn. Straat is er niet van overtuigd dat met de huidige situatie die punten wel gewaarborgd zijn. "Bovendien slapen al dagen vierhonderd mensen buiten."

Vrijwillig ingeleverd

De gemeente Westerwolde, waaronder Ter Apel valt, zei dat het inleveren op vrijwillige basis was. Straat kreeg maandag nog een brief waarin stond dat de tenten 'ter bewaring' waren meegenomen. "Van personen die hun tenten niet wilden verlaten is dit door of namens ons ook niet gevorderd", is te lezen in een brief aan Straat.

Verzoek van driehoek

Maandag kreeg Straat nog te horen dat hij de tentjes bij de gemeente kon ophalen, maar dat blijkt een dag later niet zo te zijn. De tenten zijn op verzoek van de driehoek, bestaande uit het OM, burgemeester en politie, ingenomen op basis van de wet openbare orde en veiligheid. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdagavond desgevraagd aan het ANP.

Straat kreeg vanuit de gemeente geen uitleg over de juridische grondslag. Samen met zijn advocaat heeft hij hierom gevraagd, "bijvoorbeeld het proces verbaal van beslaglegging of het besluit van de burgemeester waarop dat beslag is gebaseerd, maar de gemeente wil dat niet geven", laat de ondernemer weten. "Ze verwijzen naar het OM."

De ondernemer was eerder van plan om een nieuw bestelde lading tenten uit te gaan delen bij Ter Apel, maar dat plan schuift hij nu even op de lange baan. Straat: "Ik ga geen tenten uitdelen als ze een dag later opgehaald worden, dat is zonde van de tijd, energie en geld."

Hart van Nederland/ANP Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.