Terug

Volg Hart van Nederland

Kratje bier voor een tientje? Over twee weken zijn stuntprijzen verboden

Kratje bier voor een tientje? Over twee weken zijn stuntprijzen verboden

Politiek

16 juni 2021, 11:10

Wie de kortingsfoldertjes in de gaten houdt, vindt altijd wel ergens een kratje bier tegen een stuntprijs. Dat is over twee weken verleden tijd. Een nieuwe alcoholwet die op 1 juli ingaat, verbiedt het onder andere supermarkten en slijterijen om alcoholische dranken te verkopen met meer dan 25 procent korting.

De nieuwe alcoholwet, die de drank- en horecawet vervangt, is een idee van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij vindt de nieuwe wet noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. "Zeer teleurstellend", aldus Blokhuis.

Kratje bier wordt euro's duurder

In de wet is geregeld dat hoge kortingen op alcohol vanaf juli 2021 niet meer mogen. Een kratje bier dat normaal gesproken 16 euro kost, mag dan niet minder dan 12 euro kosten in de aanbieding. Nu zie je die kratten vaak voor 9 euro of 10 euro in de uitverkoop staan. Ook 'twee halen, één betalen' is verboden voor alle alcoholische dranken.

Als supermarkten wel stunten met de drankprijzen, kunnen ze een boete krijgen van 1.360 euro tot 5.440 euro, zegt toezichthouder NVWA tegen NU.nl.

Het verbod op stuntprijzen geldt voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. Dat wil zeggen dat grote kortingen nog wel mogelijk zijn op plekken waar je je drankje direct nuttigt, zoals in de horeca. Daarmee blijft het welbekende Happy Hour nog overeind. Sommigen gemeenten die kortingsuurtjes al wel verboden.

Bier aan minderjarige geven strafbaar

De nieuwe wet verbiedt niet alleen stuntprijzen, ook wordt strenger toegezien op minderjarigen die alcohol drinken. Ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, zijn strafbaar. Hetzelfde geldt voor vrienden die al achttien jaar zijn en alcohol kopen voor een minderjarige.

Een wijntje of biertje bij de kapper is ook verleden tijd. Buiten de deur mag je alleen nog drank nuttigen in kroegen, restaurants en hotels. Drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze.

Preventieakkoord

De scherpere regels vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat Blokhuis eerder afsloot met meer dan zeventig organisaties. Doel daarvan is om het overgewicht, drankgebruik en roken terug te dringen. Vooral zwangeren en jongeren moeten worden behoed voor alcohol, omdat die schadelijk is voor het ongeboren kind en voor de hersenen van jongeren.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.