Politiek
1 apr 2021, 21:03
De Tweede Kamer moet er nog over stemmen, maar voor een meerderheid van Nederland is het duidelijk: premier Mark Rutte moet aftreden vanwege zijn 'vergeten' Omtzigt-gesprek. Dat blijkt donderdag uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 1.400 mensen.
Het debat in de Tweede Kamer over de mislukte verkenning is hier live te volgen
Rutte zei donderdag nog dat hij tijdens zijn gesprek met toenmalig verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) niet gesproken had over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Uit het vrijgegeven gespreksverslag blijkt echter het tegenovergestelde: hij opperde een ministerspost voor Omtzigt.
In het Kamerdebat over de mislukte verkenning werd Rutte onder vuur genomen over de leugen. Daarop zei de VVD-leider dat hij een "verkeerde herinnering" had van zijn conversatie met Jorritsma en Ollongren, ook al had hij het gesprek nog vorige week gevoerd. Bovendien bleek dat Rutte donderdagochtend door een "anonieme bron" is gebeld over zijn inconsequentie.
Volgens Geert Wilders is "het tijdperk van Rutte" nu echt voorbij, zei hij tijdens het Kamerdebat. De PVV-leider heeft ondertussen een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. Rutte is weliswaar op dit moment demissionair premier, maar kan nog steeds weggestuurd worden door de Tweede Kamer.
Een grote meerderheid van Nederland steunt de motie van Wilders: ruim zes op de tien deelnemers (62 procent) aan het onderzoek zien Rutte het liefst aftreden. Van 30 procent hoeft dat niet, zij blijven de premier steunen ondanks dat er in de Kamer grote twijfels zijn over Ruttes verklaring voor zijn 'vergeten' Omtzigt-gesprek.
Het pittige debat heeft het vertrouwen in Rutte geen goed gedaan, dat is de duidelijke conclusie uit het onderzoek. Op de vraag of mensen meer of minder vertrouwen donderdag hebben gekregen in de premier, reageerden inmiddels ruim 3.000 panelleden.
Bijna driekwart van hen (73 procent) zegt minder vertrouwen in Rutte te hebben dan toen ze donderdagochtend wakker werden. Voor een op de vijf ondervraagden is het vertrouwen onveranderd gebleven. Opvallend: 2 procent zegt door het debat juist méér vertrouwen te hebben gekregen.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.