Terug

Volg Hart van Nederland

Jetten: in allerergste geval hele delen van Nederland afsluiten van gas

Jetten: in allerergste geval hele delen van Nederland afsluiten van gas

Politiek

15 mrt 2022, 06:28

Voor het eerst houdt het kabinet bij een gastekort rekening met het zwartste scenario. Dat betekent dat het kabinet bij zo'n tekort genoodzaakt kan zijn om in het extreemste geval hele delen van Nederland af te sluiten van het netwerk. Dat zegt minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) in een interview met AD.

Er ligt een crisisplan klaar voor het geval er een acuut tekort ontstaat aan aardgas. Dat plan kan volgens Jetten nodig zijn als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien. In dit uiterste geval kan worden besloten om na bedrijven ook "hele delen van Nederland" af te sluiten van aardgas.

"In de meest extreme scenario’s staat in het crisisplan dat je hele gebieden kan afsluiten van gas", verklaart Jetten. "Dat kan een gemeente zijn, een provincie of een heel landsdeel."

Pas bij enorme schaarste

Het is volgens hem pas zover als er sprake is van "een enorme schaarste, waarbij het gas echt moet worden verdeeld over de landen in Noordwest-Europa". Nederland is voor zo’n 20 procent afhankelijk van Russisch gas, de hele Europese Unie voor zo’n 40 procent.

Daarom heeft kabinet besloten om zo snel mogelijk minder afhankelijk te worden van Russisch gas. De D66-bewindsman maakte gisteren bekend dat hij meer vloeibaar gas uit andere landen wil importeren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.