Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet-Rutte IV door koning beëdigd, traditionele bordesfoto op anderhalve meter

Politiek

10 jan 2022, 11:33

Het kabinet-Rutte IV kan aan de slag. Maandagochtend zijn alle nieuwe ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander. Daarna was het tijd voor de traditionele bordesscène, vanwege de coronaregels op anderhalve meter afstand.

In de Balzaal van paleis Noord legden eerst de ministers en daarna de staatssecretarissen de eed of belofte af. De ministers die tot aan het einde van de rit ook in Rutte III zaten, hoefden niet nog een keer beëdigd te worden. Het ging om premier Mark Rutte en ministers Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten.

Alle staatssecretarissen van Rutte IV werden wel opnieuw beëdigd, ook als zij hetzelfde ambt ook al in het vorige kabinet hadden. Voormalig staatssecretarissen Dennis Wiersma en Dilan Yeşilgöz-Zegerius zijn in de nieuwe ploeg gepromoveerd tot minister en werden dan ook tot die functie beëdigd.

(Tekst gaat verder onder foto)

rutte iv

rutte iv

Kaag via videoverbinding

D66-leider Sigrid Kaag, de nieuwe minister van Financiën en eerste vicepremier in Rutte IV, heeft het coronavirus onder de leden en zat thuis in isolatie. Zij was via een videoverbinding aanwezig en legde de eed digitaal af. Het was voor de eerste keer dat een bewindspersoon op die manier beëdigd is.

Van de nieuwe bewindslieden legden er tien de eed af ("Zo waarlijk helpe mij God almachtig"), onder wie alle ministers en staatssecretarissen van CDA en ChristenUnie. Veertien kozen voor de niet-religieuze belofte ("Dat verklaar en beloof ik"). Staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane sprak haar belofte uit in het Fries.

Lawaaiprotest tijdens bordesscène

Na de beëdiging volgde binnen in het paleis een fotomoment met de koning, waarna de negentien ministers samen met Willem-Alexander naar buiten gingen voor de traditionele bordesscène. Vanwege de coronaregels stonden zij op andere meter van elkaar. Kaag was ook hier niet fysiek niet bij aanwezig, omdat ze in quarantaine zit.

Aan het einde van de bordesscène waren sirenes, fluitjes en toeterende auto's te horen. Demonstranten tegen het kabinetsbeleid hadden hun lawaaiprotest eerder aangekondigd op social media. Inmiddels hebben de nieuwe bewindslieden het paleis verlaten en zijn vertrokken naar de ministeries. Later in de middag is de eerste officiële ministerraad.

'Dames en heren: dit is Rutte V1'

De nieuwe regeringsploeg telt dus twintig ministers en negen staatssecretarissen, waaronder vele nieuwe gezichten. Een boel om te onthouden. Om Nederland daarbij te helpen stelt radio 10-dj Gerard Ekdom op geheel eigen wijze het kabinet-Rutte IV voor, op de klanken van wereldhit Mambo No. 5.

Gerard Ekdom stelt het nieuwe kabinet voor
2:17
Gerard Ekdom stelt het nieuwe kabinet voor

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.