Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet loopt uit protest weg bij rede van Baudet tijdens Politieke Beschouwingen

Politiek

21 sep 2022, 20:42

Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet (FVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst door Kamervoorzitter Bergkamp.

Baudet begon zijn bijdrage met het aanhalen van de verschillende crisissen waar het land nu mee te maken heeft of recentelijk heeft gehad, zoals de woningcrisis, de klimaatcrisis en de coronacrisis. Ook de oorlog in Oekraïne wordt aangehaald door Baudet.

Verder probeert Baudet zijn spreektijd te vullen met het aanhalen van meerdere complottheorieën: "Ik snap niet dat er continue nieuwe fronten worden geopend in de oorlog tegen gewone mensen die gewoon hun leven willen leiden", vertelt hij in zijn bijdrage. "Dit is geen geheime samenzwering maar een openlijk plan, of je het nou 'The Great Reset' noemt of 'Build Back Better' of the Greendeal, het plan is steeds hetzelfde."

Spionnenopleiding

St. Anthony's College in Oxford was volgens de Forum-leider "weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten". Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in: "Het gaat hier nu niet over de persoon, Kaag zit hier als minister van Financiën, dit gaat er niet over waar zij gestudeerd heeft. Het complet over waar zij gestudeerd heeft is echt niet gepast."

Baudet probeert nog in discussie te gaan maar als dat geen zin heeft vervolgt hij zijn bijdrage: "Die opleiding staat gewoon bekend als de spycollege in Oxford, dat is waar de Britse geheime dienst mensen rekruteerden."

Uniek

Het is uniek dat het kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter tijdens de begroting over het debat van komend jaar. Kamervoorzitter Bergkamp ontneemt Baudet de rest van zijn spreekrecht. Hij mag zijn bijdrage niet meer afmaken.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel". Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn. "Het is absurd wat hier gebeurt", zei hij.

Baudet mag bijdrage niet afmaken

Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter. Wel was er kritiek op het weglopen van het kabinet. Het is niet aan het kabinet wat hier wel en niet door de beugel kan, zei SGP'er Kees van der Staaij. Dat is aan de voorzitter, voegde hij eraan toe.

Baudet heeft zijn bijdrage vervolgens afgemaakt via Instagram Live.

'Ging alle grenzen over'

Rutte is niet te spreken over de woorden van Baudet: "Dit ging alle grenzen over." Het kabinet kon alleen reageren door weg te lopen, aldus Rutte. De ministersploeg was immers te gast in de Tweede Kamer voor het marathondebat over de begroting voor volgend jaar. "En er zijn grenzen aan wat we als gast kunnen accepteren."

Reacties op uitspraken Baudet tijdens Politieke Beschouwingen
2:15
Reacties op uitspraken Baudet tijdens Politieke Beschouwingen

Voorzitter Vera Bergkamp heeft volgens Rutte geen fouten gemaakt, maar het kabinet vond het zelf nodig een grens te trekken. "Volgens mij snapt de samenleving dat een team op een gegeven moment als één man, als één vrouw staat voor een collega."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.