Terug

Volg Hart van Nederland

Kamerlid luidt noodklok na vele burnouts van politici: 'Topje van ijsberg'

Kamerlid luidt noodklok na vele burnouts van politici: 'Topje van ijsberg'

Politiek

16 okt 2022, 17:25

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) vindt dat er doordachter met politici moet worden omgegaan. Dat schrijft ze in een betoog waarin ze zich uitspreekt over het werk als Kamerlid. Vrijdag maakte VVD'er Ockje Tellegen bekend definitief de kamer te verlaten door een burn-out. Eerder kampte politici Pieter Omtzigt met een burn-out en ook Partij voor de Dieren-voorvrouw Esther Ouwehand legde recent het werk neer vanwege overbelasting. "Dit is het topje van de ijsberg", waarschuwt Ellemeet nu.

"Weer een collega Tweede Kamerlid die uitvalt door een burn-out", begint Ellemeet haar betoog. "Zo veel collega's hebben gezondheidsproblemen. Ze slapen slecht, ervaren veel stress en hebben last van fysieke klachten." Het Kamerlid geeft aan ook momenten te hebben gehad waar ze twijfelde of het werk nog wel vol te houden was. "We maken extreem lange werkdagen en het weekend is lang niet altijd heilig."

Extreem onveilig

Wat er volgens Ellemeet vooral inhakt, is de haat die politici krijgen. "Je bent een speelbal van de publieke opinie en van sociale media. Het ene moment wordt je weggehoond, het volgende moment heilig verklaard. Dit maakt de werkomgeving extreem onveilig", legt ze uit.

Vrijdag maakte VVD'er Ockje Tellegen bekend definitief de kamer te verlaten door een burn-out. Het Kamerlid zat al sinds februari ziek thuis en heeft vrijdag Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten niet terug te zullen keren. Ze hoopt dat dat andere Kamerleden "mijn verhaal - en dat van inmiddels een aantal andere collega's - ter harte zullen nemen". Parlementariërs moeten "met zijn allen overeind" blijven, en "elkaar enigszins heel" laten.

'Niet normaal'

"Natuurlijk moet je tegen een steuntje kunnen, en deel je zelf ook een stootje uit", geeft Ellemeet toe. "Maar de hevigheid waarmee je te grazen wordt genomen is niet normaal en zou er ook niet zijn als je echt met elkaar in gesprek zou gaan." De GroenLinks-politica hoopt daarom dat daarom dat men met meer respect voor politici omgaat. "Als we willen dat verstandige, normale mensen blijven kiezen voor het vak van Kamerlid of bewindspersoon, dan zullen we allemaal moeten bijdragen aan een respectvol klimaat. Eens of oneens met de besluiten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.