Politiek
21 sep 2021, 14:05
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag de Troonrede voorgelezen in de Grote Kerk in Den Haag. De koning stipte in zijn toesprak meerdere onderwerpen aan die het afgelopen jaar zijn gebeurd en hoe het land er voorstaat na de coronacrisis.
De koning begon zijn rede over dat de komende tijd in het teken zal staan van herstel. Herstel van het land maar vooral herstel van het zorgpersoneel, dat de afgelopen anderhalf jaar zich een slag in de rondte heeft gewerkt.
"Daar is een buitengewone prestatie geleverd", benadrukte koning Willem-Alexander in de Troonrede. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen.
"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.
Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar."
Ook dacht de koning terug aan de zware overstromingen die de provincie Limburg hebben geteisterd afgelopen zomer. Hij gebruikte de overstromingen om het gevaar van klimaatverandering te onderstrepen. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst.
Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof "een harde waarschuwing".
Ook lang lopende dossiers zoals de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen en de toeslagenaffaire werden aangehaald in de Troonrede. Volgens de koning heeft de regering heeft de "hand in eigen boezem" gestoken. Bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen "is te lang te stroperig geweest". En slachtoffers van de toeslagenaffaire is een groot onrecht aangedaan.
De vorst dacht ook terug naar de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Volgen hem was dat een nieuw dieptepunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. "Mensen die zich voor de rechtstaat inzetten, moeten worden beschermd", aldus de koning.
Nederlanders maken zich zorgen om "het land en de wereld om hen heen", ook omdat "het maatschappelijk debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd", zegt koning Willem-Alexander in de Troonrede. De regering, die over de inhoud van de Troonrede gaat, tekent daarbij aan "dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven" en bovendien een stevige economie kent.
Volgens de regering zijn er veel onzekerheden, onder meer door het coronadebat, de situatie in Afghanistan, klimaatverandering en "schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel". Het is zaak aanstaande veranderingen "met open vizier tegemoet te treden", zegt de koning. "Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan."
Na het uitspreken van de Troonrede door de koning mochten de aanwezigen dit jaar weer 'hoera' roepen. De traditionele drie 'hoera's' werden vorig jaar nog als spreekkoor gezien, iets wat vanwege de coronacrisis niet was toegestaan.
Na de Troonrede roept de voorzitter van de Eerste Kamer altijd 'Leve de Koning', gevolgd door een driewerf hoera. Maar vorig jaar moesten de Kamerleden en andere aanwezigen het houden bij een opgestoken hand, en een applaus.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.