Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG: Apeldoorn hermetisch afgesloten om protesterende boeren

LIVEBLOG: Apeldoorn hermetisch afgesloten om protesterende boeren

Politiek

29 juni 2022, 06:27

Vandaag zijn er opnieuw boerenprotesten op verschillende plekken in Nederland. Boeren op trekkers demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De actievoerders willen maandag zelfs heel het land platleggen. Volg in dit liveblog het laatste nieuws.

  • In Apeldoorn geldt woensdagavond een noodverordening uit vrees voor boerenprotesten bij een politiebureau. Dezelfde maatregel geldt momenteel rond het huis van stikstofminister Christianne van der Wal.

  • Tien mensen zijn aangehouden nadat dinsdagavond boerenprotesten op verschillende plekken in het oosten van het land uitmonden in rellen.

  • Donderdag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat met premier Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid over de boerenprotesten.

  • Boeren zijn van plan om vanaf maandag het hele land plat te leggen. Er wordt gesproken over acties bij Schiphol, Eindhoven Airport, de Rotterdamse haven en distributiecentra van supermarkten.

Update 22:48 - Politie houdt stoet boeren in Apeldoorn tegen

Het is de groep protesterende boeren in Apeldoorn vooralsnog niet gelukt om de stad in te rijden. De demonstranten verzamelden zich op Kanaal Zuid. De politie heeft ze tegengehouden met een blokkade en gesommeerd te vertrekken. Na anderhalf uur voldeden de boeren aan dat verzoek, maar het is niet duidelijk of ze ook echt naar huis gaan.

Hart van Nederland-verslaggever Pieter de Graag zegt dat het erop lijkt dat de politie de demonstranten via een omweg probeerde weg te leiden. "Ik sprak net een agent en die zei: wat er ook gebeurt, het is niet de bedoeling dat ze naar het centrum of naar het politiebureau gaan." In de stad rijden veel ME-busjes rond en er zijn op allerlei plaatsen afzettingen. Voor een groot deel van Apeldoorn geldt een noodverordening.

Update 22:06 - Boeren verzamelen zich in Apeldoorn

De eerste groep boeren is in Apeldoorn gearriveerd. Ze staan op Kanaal Zuid, op de grens van waar het noodbevel eindigt. Ze blokkeren de weg en zijn in gesprek met agenten. De ME is ook ter plaatse. Het is niet duidelijk wat het doel van de actie is.

De burgemeester heeft de noodverordening woensdagavond afgegeven, omdat op social media wordt opgeroepen "met zoveel mogelijk boeren" naar het politiebureau te komen "met als doel de boeren die vastzitten op het bureau te bevrijden". De politie heeft de afrit Hoenderloo afgesloten, zodat boeren niet via de A1 naar het politiebureau kunnen rijden.

Update 21:39 - LTO vindt ongeregeldheden bij boerenacties 'onaanvaardbaar'

LTO Nederland vindt het "onaanvaardbaar" hoe een een deel van de boerenactivisten op ongepaste of onwettelijke wijze boosheid uit over de stikstofplannen van het kabinet. De belangengroep benadrukt dat het om een kleine minderheid gaat. Volgens een woordvoerder spreekt "het overgrote deel van boeren en tuinders haar afkeuring uit" over de ongeregeldheden.

De LTO is bang dat de steun in de samenleving afbrokkelt door dit soort acties. "Die steun hebben we volop blijkt uit alle onderzoeken. Het moet gaan over de kaalslag van het platteland, niet over verontwaardiging over acties."

Update 21:20 - Boeren blokkeren distributiecentrum Albert Heijn in Geldermalsen

Een groep protesterende boeren heeft met trekkers en auto's het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen geblokkeerd. Door de actie kunnen de vrachtwagens niet uitrijden om winkels te bevoorraden.

Op beelden die via sociale media gedeeld worden is te zien dat de voertuigen het terrein van het distributiecentrum oprijden en daar vervolgens stilstaan. De demonstranten hebben borden bij zich waarop teksten staan als ‘No farmers, no food’. Het is niet duidelijk hoe groot de groep is.

Update 21:07 - Politie sluit toegangsweg naar Apeldoorn af

Apeldoorn is niet meer te bereiken vanaf de A1. De politie heeft de afrit Hoenderloo aan beide zijden van de weg afgesloten om demonstrerende boeren tegen te houden. Die zouden op weg zijn naar het politiebureau, om actievoerders die eerder zijn opgepakt 'te bevrijden'.

De politie staat op de plaats waar de provinciale weg N304 van Apeldoorn naar Ede overgaat in de Europaweg. Daar is het cellencomplex gevestigd. Op social mediabeelden is te zien dat de afrit wordt geblokkeerd door politiebusjes en een vrachtwagen. Ook in Apeldoorn zelf rijdt veel politie en ME rond. De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd.

Update 20:16 - Noodverordening in Apeldoorn uit vrees boerenprotest

In Apeldoorn is een noodverordening afgekondigd, omdat de gemeente bang is voor onrust door een een nieuw boerenprotest. Op social media gaan oproepen rond om "met zoveel mogelijk boeren naar het politiebureau van Apeldoorn te komen met als doel de boeren die vastzitten op het bureau te bevrijden".

Burgemeester Ton Heerts zegt dat demonstreren een grondrecht is, maar "blokkeren van wegen en (dreigingen) van verstoring van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan”. Met de noodverordening kan de politie optreden tegen relschoppers, samenscholingen verbieden, wegen afsluiten en plekken ontruimen.

Mensen die na een verzoek van de politie niet vertrekken, kunnen opgepakt worden. Ondertussen is er veel politie aanwezig bij het politiebureau. Er staan veel busjes op het terrein, maar ook zwaarder geschut: zo staat er uit voorzorg zeker één een shovel geparkeerd.

Update 19:32 - Blokkade knooppunt Holsloot (A37) is weer voorbij

Boze boeren hebben knooppunt Holsloot, tussen Emmen en Coevorden, ruim een half uur geblokkeerd. Daarna reed een colonne van trekkers en personenauto's weer door. De aanwezige politie heeft niet ingegrepen bij het protest. Of de groep later op de avond ergens anders gaat demonstreren is onduidelijk.

De A37 was in beide richtingen enige tijd helemaal dicht tussen knooppunt Holsloot en het dorp Veenoord. Achter de blokkades ontstonden files, maar die waren volgens de ANWB niet heel erg lang. Toen de actievoerders weer doorreden kwam het verkeer snel weer op gang, aldus de verkeersinformatiedienst.

boerenprotest

boerenprotest

Update 18:37 - Boeren op trekkers blokkeren A37 bij Emmen

De A37 bij Emmen is afgesloten door een boerenprotest. De ANWB meldt dat demonstranten op trekkers in de richting van Hoogeveen rijden. Daarom is de weg tussen het Drentse Veenoord en knooppunt Holsloot dicht. In beide rijrichtingen ontstaat een file.

Het is nog niet bekend hoeveel tractoren er op de snelweg rijden en wat het doel is van de actie.

Update 17:29 - Koning: geweld en intimidatie zijn nooit de oplossing

De koning heeft zich uitgesproken tegen de boerenprotesten. Het staatshoofd benadrukt dat geweld en intimidatie "nooit de oplossing" zijn. Willem Alexander vindt wel dat boeren "een deel van ons cultureel erfgoed, een deel van Nederland" zijn, zei hij na het staatsbezoek aan Oostenrijk.

Dinsdagavond stond een groep boze boeren opnieuw voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Of daarmee de grens is bereikt, weet de koning niet. "Ik weet niet waar de grens ligt." De vorst wil dat er gezamenlijk naar een oplossing wordt gezocht voor de stikstofcrisis. "Dat kan alleen als we samen aan tafel gaan en een oplossing vinden."

Update 16:47 - Politie probeert schade boerenacties te verhalen op relschoppers

De politie wil de schade die wordt gemaakt bij de boerenprotesten verhalen op de relschoppers. "Het kan niet zo zijn dat je dit soort feiten in Nederland pleegt en daarmee wegkomt", zegt nationaal commandant Willem Woelders. Hij noemt het geweld "zeer zorgelijk en zeer ongewenst". Bij de protesten werden politiebusjes vernield, branden gesticht en voor het huis van stikstofminister Van der Wal werd een giertank geleegd. Dat kost de samenleving veel geld, zegt Woelders. Hij roept landelijke en provinciale bestuurders op om zo snel mogelijk met de boeren in gesprek te gaan, "zodat het vertrouwen over en weer hersteld wordt".

Update 16:27 - Supermarkten vragen kabinet om oplossing boerenconflict

Supermarkten hebben het kabinet gevraagd om tot een oplossing te komen in hun conflict met de protesterende boeren. Die willen op maandag 4 juli het hele land platleggen en dreigen ook met blokkades bij distributiecentra. Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL vindt dat "onacceptabel" en zegt dat supermarkten niets kunnen doen aan de nieuwe stikstofplannen.

Janssen gaat ervanuit dat de politie hard optreedt als distributiecentra inderdaad worden geblokkeerd. "Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening zo in gevaar wordt gebracht." Hij zegt dat het voor een enorme schade bij supermarkten zou zorgen en burgers ook gedupeerd worden.

Update 15:49 - Burgemeester Barneveld bezorgd over escaleren boerenprotest

Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld maakt zich zorgen over de verharding van de boerenacties. In het dorp Stroe, dat in de gemeente Barneveld ligt, werden gisteren agenten klemgereden met trekkers en politiebusjes aangevallen met ijzeren pijpen en houten hamers.

Barneveld ligt middenin de Gelderse Vallei, het gebied waar de stikstofuitstoot het meest omlaag moet volgens de plannen van het kabinet. "Mij bereiken berichten over boeren die geen uitweg meer zien", zegt Luteijn . "Maar ik zie ook hoe de frustratie zich steeds meer uit in agressie en geweld. Het geweld raakt ons allemaal en is onacceptabel."

Daarom doet de burgemeester nu een oproep om te stoppen met het geweld.

Update 15:36 - Noodverordening bij huis stikstofminister Van der Wal

Rondom het huis van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof geldt de komende week een noodverordening. Dat betekent dat de politie daar nu mensen preventief mag fouilleren en wegsturen. Wie daar geen gehoor aan geeft, kan bovendien worden aangehouden.

Boeren verzamelden zich gisteravond opnieuw het huis van de bewindsvrouw. Het protest liep flink uit de hand: relschoppers braken door de politieblokkade, vernielden een politieauto, staken vuurwerk af en leegden een giertank voor de woning. Agenten vonden de situatie zo gevaarlijk dat ze niet direct ingrepen.

Update 15:15 - Boerenprotest op A1 schuift op

Het boerenprotest op de A1 is een stukje opgeschoven. Het staat nu vast tussen Rijssen en knooppunt Azelo. De ANWB waarschuwt voor "lange files".

Actievoerders zetten in beide richtingen Duitse landgrensborden neer. Daarmee laten ze zien dat ze de wens hebben om onder Duits stikstofbeleid te vallen. De borden zijn mogelijk meegenomen bij een eerdere actie.

Update 15:10 - Voorzitter OM: boerenprotesten onacceptabel

De voorzitter van het Openbaar Ministerie (OM) kijkt "met afgrijzen" hoe tijdens de recente boerenprotesten "de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden". "Onacceptabel", aldus Gerrit van der Burg. "Er werd niet geschuwd om politie, politici en burgemeesters te intimideren en (zwaar) geweld te gebruiken."

Er zijn al diverse mensen opgepakt en het OM en de politie zijn volgens Van der Burg "druk bezig mensen die zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit op te sporen en te vervolgen". Zij zullen hard aangepakt worden, benadrukt de voorzitter.

Update 15:05 - Boeren willen maandag het hele land platleggen

Boeren zijn van plan om op maandag 4 juli het hele land plat te leggen. Die oproep gaat rond in verschillende Telegramgroepen. De bedoeling is om actie te voeren bij Schiphol, Eindhoven Airport, Den Haag, de Rotterdamse haven en alle distributiecentra van levensmiddelen, bijvoorbeeld die van de Jumbo, Albert Heijn en SPAR.

Er worden ook ideeën uitgewisseld om de politie en ME dwars te zitten. Zo wordt gesproken over het gooien van waterballonnen met verf en olijfolie naar ME-bussen.

Update 14:50 - Aanhoudingen in Oost-Nederland om poging tot doodslag tijdens boerenacties

De politie heeft in Oost-Nederland tien mensen aangehouden tijdens de boerenprotesten dinsdag. In een persbericht schrijft de politie dat de boeren worden verdacht van poging tot doodslag, openlijke geweldpleging en het blokkeren van de snelweg.

Update 14:40 - Veiligheidsberaad: boerengeweld onacceptabel en levensgevaarlijk

Het geweld van actievoerende boeren tegen hulpverleners en bestuurders is volstrekt onacceptabel en levensgevaarlijk. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. "Het feit dat emoties hoog zitten kan nooit een excuus zijn", vindt hij. "Goedwillende demonstranten zouden daar pertinent afstand van moeten nemen."

Bruls hoopt dat een meerderheid van de boeren zich uitspreekt tegen "woord en gedrag van de ordeverstoorders." Volgens hem helpt dat om "op een normale manier" met elkaar in gesprek te blijven.

Update 14:30 - Brandweer noemt protestbranden gevaarlijk voor iedereen

Brandweer Nederland roept boeren op om geen vuur te gebruiken om een statement af te geven. Daarmee brengen brandstichters zichzelf, de omgeving en hulpverleners in gevaar, zegt een woordvoerder tegen het ANP. De afgelopen dagen zijn op meerdere plekken hooibalen in brand gestoken. "We vinden het belangrijk dat onze brandweermensen veilig hun werk kunnen doen. Brandstichten en belagen van hulpverleners is in geen geval acceptabel", zegt Brandweer Nederland.

Update 14:15 - A1 dicht door boerenactie

Een woordvoerder van de ANWB heeft tegen het ANP gezegd dat de A1 inmiddels dicht is door de boerenprotesten. Eerder vanmiddag werd er wel nog langzaam gereden, dat is nu niet meer het geval. De vertraging is ongeveer een half uur. Op de vluchtstrook staat ook een trekker en in de berm is mest gelegd. Er wordt aangeraden om te rijden via de A31, B54 en N35/A35.

Update 14:09 - Tien aanhoudingen na boerenprotesten in Oost-Nederland

Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De Landelijke Eenheid van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

Nationaal commandant bij de politie Willem Woelders zegt dat daar momenteel "volop aan gewerkt wordt" met behulp van onder meer "een hoop videobeelden", maar dat zorgvuldigheid geboden is. Bij geen van de incidenten in het land raakten politiemensen gewond.

Update 14:05 - Politici halen hard uit naar rellende boeren

In politiek Den Haag is vol afschuw gereageerd op de rellen van dinsdagavond rondom de boerenprotesten. De bezoekjes van boeren aan de woningen van stikstofminister Christianne van der Wal en CDA-kamerlid Derk Boswijk worden streng veroordeeld door de Kamerleden.

Update 13:35 - Stikstofwoordvoerders Tweede Kamer krijgen mail over veiligheid

Tweede Kamerleden die het woord voeren over stikstof en landbouw hebben woensdag een mail met veiligheidsinstructies gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer. Het gaat om instructies over hoe te handelen als Kamerleden ongewenst huisbezoek krijgen. Hen wordt in dit soort situaties onder meer geadviseerd de deur niet open te doen en direct 112 te bellen.

Update 13:30 - Tientallen boeren bij provinciehuis in Zwolle

Niet alleen in Leeuwarden hebben zich tientallen boeren gemeld bij het provinciehuis, ook in Zwolle staan boeren te demonstreren. Ze zijn tegengehouden door de politie, waarna gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher met ze in gesprek is gegaan.

Update 13:25 - Ruim honderd boeren rijden A1 op na blokkade bij De Lutte

Een aantal boeren heeft met trekkers het begin van de A1 in de buurt van OIdenzaal geblokkeerd. Het gaat om de weg vanaf de Duitse grens richting Hengelo. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat gaat het om "minimaal vijftig trekkers".

Eerder meldde een woordvoerder van de ANWB dat de trekkers alleen langzaam reden maar de weg niet blokkeerden. Inmiddels is dat wel het geval en is de A1 dicht.

De vertraging op de snelweg is opgelopen tot ongeveer een half uur. Het is de derde dag op rij dat boeren actievoeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Update 13:20 - 'Boeren verzamelen zich weer in buurt van huis Van der Wal'

Op Twitter wordt gemeld dat boeren zich opnieuw zouden verzamelen in de buurt van de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. De omgeving van de woning is afgesloten door de politie.

Update 13:10 - Tientallen boeren demonstreren bij provinciehuis in Leeuwarden

Tientallen boeren hebben zich woensdag met trucks en tractoren verzameld bij het provinciehuis in Leeuwarden om te demonstreren. Ook dinsdag werd er actiegevoerd bij dit provinciehuis, net als bij andere provinciehuizen in Nederland.

Een woordvoerder van de politie zegt aanwezig te zijn bij het protest en de situatie daar "te bekijken". "We zijn in gesprek met de partijen over wat zij daar doen." De politie zegt te handhaven "als dat nodig is". Wanneer de politie handhaven precies nodig acht, is niet duidelijk.

Update 11:20 - Morgen spoeddebat over boerenprotesten

De Tweede Kamer gaat snel in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. Het debat wordt waarschijnlijk donderdagavond gehouden.

Het debat komt kort op het nieuws dat een betoging van boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal compleet uit de hand liep dinsdagavond. Ook het gezin van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk werd thuis geïntimideerd door boeren.

Update 10:50 - Minister Yeşilgöz (Justitie) op Twitter: 'Dit is alle grenzen voorbij'

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz noemt het thuis opzoeken van stikstofminister Christianne van der Wal en CDA-kamerlid Derk Boswijk "alle grenzen voorbij". e spreekt "100 procent steun" uit "voor de lokale diensten die enorm hun best doen voor onze veiligheid", en benadrukt dat de politie en het Openbaar Ministerie optreden, ook achteraf. 

Update 10:15 - ACP-voorzitter: 'Gezonde boerenverstand is helemaal kwijt'

"Werkelijk ongehoord. Mijn indruk is dat het zo geroemde boerenverstand helemaal kwijt is. Het is werkelijk bij de beesten af." Dat zegt de nieuwe voorzitter van politievakbond ACP Wim Groeneweg woensdag in een reactie op de escalatie dinsdagavond bij het huis van minister Christianne van der Wal. "Als dit de manier van actievoeren wordt in Nederland, dan is niemand daartegen opgewassen", zegt hij.

Update 09:55 - CDA-kamerlid Boswijk blijft thuis na protest boeren bij zijn huis

CDA-Kamerlid Derk Boswijk blijft de komende dagen thuis bij zijn gezin, nadat dinsdagavond boze boeren bij zijn huis stonden. Zelf was hij toen nog aan het werk, meldt hij op Twitter. "Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel: Stop ermee!", zegt hij.

Update 09:50 - Politiebondvoorzitter: 'Rechtstaat en democratie aangevallen'

De voorzitter van de politiebond, Jan Struijs, zegt dat dinsdagavond de "rechtstaat en democratie zijn aangevallen". Hij doelt daarmee op de rellen voor het huis van minister Van der Wal. Hij stelt dat we in een nieuwe fase zijn aanbeland. "De politie moet zich in gaan stellen op de lange adem. En dat gaat forse consequenties hebben voor het personeel." Maar, zegt Struijs, de veiligheid van burgers, ministers en wethouders is nu in het geding. "Er moet absoluut opgeschaald en doorgepakt worden."

Update 09:45 - Agractie roept kabinet op om situatie niet te laten ontaarden

Boerenactiegroep Agractie vraagt het kabinet de situatie "niet te laten ontaarden" na de escalatie dinsdagavond bij het huis van minister Van der Wal. Voorman Bart Kemp pleit ervoor dat het kabinet in gesprek gaat met de boeren. "Her en der escaleert het, niet alleen bij Van der Wal", zegt hij. Zijn club organiseert momenteel geen acties.

Update 09:02 - Rutte waarschuwt relschoppers boerenprotest voor optreden politie

De politie zal optreden tegen boeren die zich misdragen zoals dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne Van der Wal, zegt premier Mark Rutte. Deze groep "die het verpest voor de rest", heeft volgens hem het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn "zeer gemotiveerd" om ze tegen te houden.

Update 08:15 - Boeren van plan naar Leeuwarden te gaan

Op Twitter is een oproep te lezen dat boeren om 11:00 uur bij het provinciehuis van Leeuwarden zullen staan. Daar zouden zij een gesprek hebben met gedeputeerden.

Update 06:45 - Meerderheid Nederlanders: prima dat boeren snelwegen blokkeren

Een meerderheid van de Nederlanders vindt het prima dat boeren uit protest tegen het stikstofbeleid snelwegen in het land blokkeren. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 respondenten. Op de vraag "Vindt u het kunnen dat protesterende boeren snelwegen blokkeren?" antwoordde 55 procent 'ja'. Een minderheid van 43 procent zei 'nee' en twee procent heeft geen mening over de blokkades.

Update 04:30 - Politie belaagd met hamers en stalen buizen bij uit de hand gelopen protest in Kootwijkerbroek

In Kootwijkerbroek is een boerenprotest volledig uit de hand gelopen. Op beelden is te zien hoe relschoppers politiebusjes belagen met grote hamers en stalen buizen.

Update 03:30 - Rijkswaterstaat: houd rekening met boerenacties

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers woensdag goed voorbereid op pad te gaan en rekening te houden met mogelijke boerenprotesten. Omdat woensdag een warme dag is voorspeld, is het advies voldoende koud water mee te nemen.

"Zo ben je goed voorbereid voor het geval je toch onverhoopt ergens vast komt te staan". Ook wordt automobilisten aangeraden hun snelheid aan te passen vanwege mogelijk langzaam rijdende tractoren.

Update 00:42 - Agenten moesten voor eigen veiligheid kiezen bij huis minister

De situatie bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) was dinsdagavond zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken, meldt de politie Gelderland.

Volgens de politie is de situatie bij het huis inmiddels beheersbaar. Bij de actie van de boeren is een politieauto vernield en is een giertank geleegd.

De politie meldde eerder al dat er "duidelijk grenzen overschreden" zijn. "De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners." De politie wil degenen die betrokken waren bij de vernielingen opsporen. "De openbare orde is verstoord en er zijn vernielingen gepleegd. Ook is er de nodige afval gestort."

Update 00:32 - LTO-voorzitter pleit opnieuw voor waardige boerenacties

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft dinsdagavond een oproep gedaan om passende en waardige acties te voeren. "Als je actie voert, ga niet bij politici of de minister voor de deur staan. Doe het waardig. Dan ben ik ervoor", zei Van der Tak in het RTL-programma Humberto.

Actievoerders drongen dinsdagavond bij de woning van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door de politieafzetting en leegden een giertank. Boeren voerden maandag en dinsdag op veel plekken in het land onaangekondigd actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Volgens Van der Tak zijn veel boeren wanhopig. "Ze willen aan de slag, maar ze moeten wel perspectief hebben. Ik hoor nergens perspectief."

Update 00:04 - D66 wil woensdag spoeddebat over protesten van boeren

Regeringspartij D66 wil woensdag een spoeddebat over de protesten van de boeren na de uit hand gelopen betoging bij het huis van minister Van der Wal.

"De overheid schiet tekort in haar kerntaak: het veilig houden van het land. Dat raakt gezinnen, agenten, buurten, weggebruikers. Wat gaat het kabinet doen tegen de agressie van dreigboeren? Daarover wil ik morgen een debat", laat D66-fractieleider Jan Paternotte weten.

Ook andere politici veroordelen het protest. "Stop deze waanzin. Stop met het bedreigen van deze minister en haar gezin. Dit heeft allang niets meer met je recht op demonstratie te maken", twitterde Jesse Klaver van GroenLinks.

Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt het "volstrekt onacceptabel om het gezin van de minister zo te belagen". Zij vroeg ook dinsdag al om een debat over de boerenprotesten. De minister was zelf niet thuis, haar familie wel.

Update 00:02 - Farmers Defence Force: dit is wanhoop in pure vorm

"Dit is wanhoop in pure vorm", zegt een woordvoerster van Farmers Defence Force (FDF) over de beelden van boze actievoerders die dinsdagavond bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een politieafzetting zijn gebroken.

FDF is volgens de woordvoerster niet bij deze actie betrokken, zoals de groep naar eigen zeggen ook geen rol heeft bij andere acties tegen het stikstofbeleid van het kabinet die dezer dagen plaatsvinden. Daarmee reageert de zegsvrouw op beelden dat mensen bij het huis van de minister een shirtje dragen met FDF erop. "Iedereen kan een shirtje kopen met FDF erop, je kunt ook een shirtje kopen met Nike erop of een andere tekst."

Ze weet wel dat de wanhoop onder boeren de laatste tijd alleen maar groter is geworden en stelt dat de demonstraties het gevolg zijn van het beleid van het kabinet. "Na de mensen die te maken hebben met de schade door de gaswinning en de toeslagenaffaire worden boeren de volgende groep die slachtoffer wordt van dit kabinet."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.