Terug

Volg Hart van Nederland

Protest met brandende fakkels tegen Kaag ging te ver: 'Gênante vertoning'

Politiek

21 feb 2023, 16:24

Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat het protest tegen minister Sigrid Kaag (D66) afgelopen weekend in het Overijsselse Diepenheim te ver ging. Demonstranten stonden de D66-leider zondag met fakkels en trekkers op te wachten: "Gênante vertoning," zo laat een respondent van het Hart van Nederland-panel weten. "Het werkt onnodig polariserend en je zet jezelf op een kinderachtige manier buiten spel."

Van de bijna 3.800 respondenten vindt zestig procent dat het opwachten van de politica met fakkels en toeters als intimiderend gezien kan worden. Deze vorm van demonsteren draagt volgens Nederlanders dan ook niks bij aan een oplossing van het probleem. "Het mist het doel doordat het nu over de manier gaat en niet over inhoud," zo klinkt het.

'Agressie contraproductief'

Bijna de helft (48 procent) van de panelleden is van mening dat demonsteren in een officiële vorm van protest moet plaatsvinden en niet door iemand op wachten. Bijna driekwart van Nederland is het dan ook eens met de stelling dat deze vorm van demonsteren tegen het beleid van de overheid, geen zin heeft omdat er geen goed gesprek mogelijk is.

Vorm van meningsuiting

Toch geeft ook een derde van de ondervraagden in het Hart van Nederland-panel aan dat deze vorm van demonsteren 'prima' is. Van die groep vindt iets meer dan de helft (52 procent) dat dit een vorm van meningsuiting is en géén intimidatie: "Als Kaag kaatst kan ze de bal terug verwachten en dan moet ze niet flauw gaan doen. De actie van D66 tegen de boeren is vele malen heftiger dan een paar fakkels op afstand."

Media-aandacht

Maar wat vindt Nederland van de media-aandacht voor de Kaagrel in Diepenheim? Hierover zijn de meningen verdeeld.

Van de ondervraagden in ons het panel geeft 45 procent aan het (helemaal) terecht te vinden dat de media aandacht geeft aan het incident. Bijna evenveel mensen vinden het (sterk) overdreven. (41 procent). Slechts een kleine groep heeft hierover geen mening.

Op de beelden hieronder is te zien hoe D66-leider Kaag afgelopen zondag werd opgewacht door tientallen mensen, sommige hadden fakkels mee.

Demonstranten wachten D66-leider Kaag op met fakkels en sirenes
0:41
Demonstranten wachten D66-leider Kaag op met fakkels en sirenes

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.