Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden mortierongeluk Mali willen de verantwoordelijken 'recht in de ogen kunnen kijken'

Politiek

20 okt 2022, 22:19

De nabestaanden van de militairen die in 2016 omkwamen bij een mortierongeluk in Mali zijn klaar met de onzekerheid. Daarom schrijven ze een emotionele brief aan minister-president Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren met één vraag: "wie is er verantwoordelijk voor de dood van mijn kind?"

Militairen Henry Hoving (29) uit Winschoten en korporaal Kevin Roggeveld (24) uit Groningen kwamen in 2016 om het leven tijdens een schietoefening. Een mortiergranaat waarmee ze oefenden, ontplofte toen ze die wilden lanceren. Ollongren maakte woensdag bekend dat er nu toch een onafhankelijk onderzoek komt naar wat er precies gebeurd is.

Maar dat stelt de nabestaanden niet gerust. Daarom waren ze donderdag bij het Kamerdebat om hun brief voor te lezen. "Geachte meneer Rutte en mevrouw Ollongren, wij kunnen niet verder op deze manier. Ons verdriet is geparkeerd door onze strijd voor gerechtigheid."

Aan rouwen kom je niet toe

Na het ongeluk liet Defensie wel een onderzoek doen, maar niet naar 'nalatigheid of verwijtbaar handelen' omdat de hoogste ambtenaar van Defensie dit niet wilde. De toenmalige minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, trad in 2017 af nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat Defensie ernstig tekort was geschoten.

Nu komt dat onderzoek er eindelijk, maar voor de nabestaanden is dat een schrale troost nadat ze er zes jaar lang voor hebben moeten vechten. "Aan rouwen kom je niet toe", zegt Greetje Groenbroek, moeder van de omgekomen Henry Hoving. "Er is geen week dat ik niet droom van wat er is gebeurd. Ik wil de mensen recht in de ogen kunnen kijken die er verantwoordelijk voor zijn."

Waarom nu pas?

"We staan er iedere keer weer van te kijken hoe er met ons om is gegaan en ze nog steeds met ons omgaan", zegt Greetje. "We krijgen maar geen antwoorden. Het moet gewoon tot de bodem uitgezocht worden." Toch is ze nu wel opgelucht. "Maar je blijft wel heel voorzichtig met je vertrouwen. Er is beweging, maar ik moet eerst zien hoe het verder ingevuld gaat worden."

Waarom het zo lang geduurd heeft, kan Ollongren niet zeggen. "Ik kan de feiten allemaal achter elkaar zetten. Maar ik wil me niet verschuilen achter besluiten die in het verleden zijn genomen", zegt ze na het debat tegen Hart van Nederland. Wel beloofde ze dat de Kamer en de nabestaanden bij het onderzoek betrokken zullen worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.