Politiek
5 mei 2022, 06:20
Na twee coronajaren wordt Bevrijdingsdag dit jaar weer als vanouds gevierd. Vanochtend werd in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vanmiddag doet premier Rutte dat nog eens in Den Bosch en daarmee geeft hij het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Maar niet iedereen is vrij. Wat vindt Nederland daar van?
5 mei mag dan wel een officiële feestdag zijn, maar lang niet iedereen heeft vandaag ook daadwerkelijk vrij. Dit hangt onder meer af van je cao of contract. Ook moeten sommige mensen werken omdat ze een cruciaal beroep hebben zoals ziekenhuismedewerker, politieagent of buschauffeur.
Bij feestdagen kun je onderscheid maken tussen de religieuze feestdagen en de nationale feestdagen. In Nederland zijn er twee officiële nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei).
Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Wel wordt er in politiek Den Haag de komende jaren gewerkt om ook 5 mei verplicht vrij te maken voor Nederlanders.
Dat initiatief kan op veel steun rekenen van de mensen, blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 3900 mensen. Maar liefst 83 procent van de deelnemers is van mening dat het een verplichte vrije feestdag moet worden.
"Bevrijdingsdag moet ieder jaar gezien worden als een officiële feestdag met een vrije dag. Vrijheid moet worden gevierd. We voelen op dit moment de oorlog in Oost-Europa en weten dat er mensen uit Oekraïne iedere dag op hun blote knieën bidden om vrijheid. Laten we onze vrijheid daarom meer respecteren", zegt een deelnemer.
Opvallend is dat vooral mensen onder de 30 jaar veel liever zien dat 5 mei een vrije dag moet worden: 90 procent. Van de deelnemers ouder dan 50 jaar vindt 'maar' 78 procent dat iedereen dan verplicht vrij moet krijgen. Tussen mannen en vrouwen is vrijwel geen verschil te zien.
Toch vindt ruim een op de tien dat de dag niet officieel een feestdag moet worden. "Ik vind het lastig vrijheid te vieren terwijl het gevoel van vrijheid weg is, daarnaast dreigt er ook nog een oorlog." Een groepje van vijf procent heeft geen mening over het onderwerp.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.
Aanmelden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.