Terug

Volg Hart van Nederland

Verontruste reacties op nieuw klimaatrapport, maar wat gaat Nederland doen?

Verontruste reacties op nieuw klimaatrapport, maar wat gaat Nederland doen?

Politiek

9 aug 2021, 12:31

De noodklok die de VN luidt over de snel opwarmende aarde wordt ook in Nederland gehoord. Verschillende milieuorganisaties dringen bij het huidige kabinet én de politieke partijen in de formatie aan op een ambitieuzer klimaatbeleid.

"Het nieuwste rapport is kristalhelder en geeft een duidelijke waarschuwing wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen", stelt Greenpeace in een reactie op het nieuwe VN-klimaatrapport. "Dit is het moment om de handen ineen te slaan en in actie te komen. We moeten naar deze wanhoopskreet van de klimaatwetenschap luisteren."

'Kosten van niets zijn zoveel groter'

De organisatie vindt dat een nieuw kabinet in het regeerakkoord moet besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde. Ook Milieudefensie vindt dat ons land veel meer kan doen om de klimaatverandering te stoppen. "Nederland is een klein land, maar niet als het gaat om klimaatverandering."

Natuur & Milieu stelt vast dat het huidige klimaatbeleid "bij lange na" niet voldoende is om het tij te keren. Effectieve maatregelen moeten volgens de milieuclub nu de hoogste prioriteit zijn van bestuurders en politici. "De kosten van niets doen zijn zoveel groter dan de kosten van klimaatactie. Dat hebben de recente overstromingen in ons land laten zien."

Wat gaat het kabinet doen?

In Den Haag lijkt het kabinet vooralsnog vooral naar het buitenland te wijzen. Premier Mark Rutte noemt het klimaatrapport "zeer zorgelijk" en vindt het "extra belangrijk" dat de klimaatdoelstellingen in zowel Nederland als daarbuiten gehaald worden. Ook staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie wijst naar het buitenland.

De Europese Unie heeft eerder de klimaatdoelen al bijgesteld en nu gaat het er om "dat ook andere landen hun ambitie" verhogen, aldus de staatssecretaris. Welke landen ze daarmee precies bedoelt, wil haar ministerie niet zeggen. "In eigen land doen we ons uiterste best om onze nationale klimaatdoelen ook te halen", benadrukt Yeşilgöz-Zegerius.

Kaag wil leidersrol voor Nederland

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken reageert stelliger op het nieuwe rapport. Het is volgens haar "nu of nooit" in de strijd tegen klimaatverandering. "Wij zijn de laatste generatie politici die onze manier van leven kunnen beschermen." De D66-leider wil daarom dat Nederland een leidersrol neemt op het gebied en pleit voor extra maatregelen.

In oktober waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat het Nederlandse doel om in 2030 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990 niet gehaald dreigde te worden. De EU wil over negen jaar zelfs 55 procent van de uitstoot hebben verminderd in vergelijking met veertig jaar eerder.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Foto via Pexels

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.