Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe wetten vanaf 1 juli: dit verandert er allemaal voor jou vanaf vandaag

Nieuwe wetten vanaf 1 juli: dit verandert er allemaal voor jou vanaf vandaag

Politiek

1 juli 2021, 09:44

Verbod op acties met bier of wijn, boetes als je alcohol koopt voor een minderjarige en statiegeld op kleine plastic flesjes. Het is een greep uit de nieuwe wetten die vanaf donderdag 1 juli ingaan. En de lijst is langer. Hart van Nederland zet de belangrijkste voor je onder elkaar.

Winkels mogen vanaf donderdag 1 juli maximaal 25 procent korting geven op alcoholische dranken. De drie kratjes bier halen, twee betalen of twee flessen wijn voor de prijs van één, zijn dus verleden tijd. Het is een maatregel uit de aangescherpte alcoholwet die op 1 juli van kracht wordt.

Het is niet de enige wet met alcohol die veranderd. Waar voorheen alleen de verkoper van alcohol strafbaar was wanneer hij dit meegaf aan een minderjarige, is tegenwoordig ook de koper strafbaar. Voor het bestellen van een biertje of wijntje voor je kind kun je vanaf nu dus een boete krijgen. Ook de controles op naleving van de leeftijdsgrens bij de onlineverkoop van drank worden aangescherpt.

Statiegeld, duurdere Chinese producten en telefoonverkopers

Om zwerfafval tegen te gaan moet er vanaf nu ook 15 cent statiegeld betaald worden voor kleine plastic flesjes. Vanaf 1 juli mogen geen nieuwe flesjes frisdrank of water meer gemaakt worden waar dat niet op staat.

Eind volgend jaar komt er ook statiegeld voor blikjes. Ook mogen winkels vanaf 3 juli geen wegwerpplastics, zoals plastic borden, bestek, rietjes, roerstaafjes of wattenstaafjes, meer inslaan. De bestaande voorraad mag wel worden verkocht.

Bestel je vandaag iets bij AliExpress of Wish? Grote kans dat het duurder is geworden. Vanaf donderdag betaal je altijd btw over je producten van buiten Europa. Vroeger gold er een vrijstelling voor artikelen met een waarde tot 22 euro. Dit verdwijnt. Ook producten die vóór 1 juli zijn besteld, maar pas daarna worden ingevoerd vallen binnen de nieuwe regels.

Eindelijk worden de vervelende telefoonverkopers aan banden gelegd. Bedrijven mogen alleen nog maar consumenten bellen die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven, of met wie ze een klantrelatie hebben. Het bel-me-nietregister waarin mensen konden aangeven telefonische reclame niet op prijs te stellen, verdwijnt.

Publieke rookruimtes en huurverhoging

Slecht nieuws voor rokers. De rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen gaan dicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen. Per 1 januari 2022 moeten ook bedrijven geheel rookvrij zijn.

De jaarlijkse huurverhoging gaat dit jaar voor huurders van een sociale huurwoning niet door. Deze huurverhogingstop geldt tot en met 30 juni 2022. De huren in de vrije sector mogen wel stijgen, maar dit keer met maximaal 2,4 procent. Verhuurders mogen de servicekosten overigens wel verhogen. Dit zijn kosten die bovenop de kale huur van de woning komen.

Minimumloon en negatieve spaarrente

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf donderdag omhoog van 1685 naar 1701 euro per maand. Dit geld op basis van een volledige werkweek. Ook uitkeringen die aan het minimumloon gekoppeld zijn, zoals de AOW, gaan omhoog.

Zo ontvangen alleenstaande AOW'ers vanaf die datum 1.226,60 euro per maand. Dat was 1.218,19 euro. Gehuwden en samenwonende partners krijgen per donderdag een bedrag van 838,55 euro per maand, een stijging van zo’n 6 euro.

Vanaf vandaag gaan banken ook rente vragen van klanten die meer dan 100.000 op de bank hebben staan. ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank gaan aan meer klanten een negatieve spaarrente rekenen. Klanten van ING die meer dan 100.000 euro op hun rekening hebben, moeten daarover vanaf vandaag rente gaan betalen. Hetzelfde geldt voor klanten van de Rabobank en de Volksbank. Bij ABN Amro ligt de grens op 150.000 euro

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.