Terug

Volg Hart van Nederland

NVJ ontvangt weer flink aantal dreigmails na 'tuig van de richel'-tweet van Wilders

NVJ ontvangt weer flink aantal dreigmails na 'tuig van de richel'-tweet van Wilders

Politiek

8 juni 2021, 11:25

Journalistenvakbond NVJ heeft talloze dreigmails ontvangen na het twitterbericht van PVV-leider Geert Wilders dat alle journalisten "tuig van de richel" zijn, dat vervolgens werd geretweet door FvD's Thierry Baudet met de aanvulling "is zo". Dat vertelde NVJ-secretaris Thomas Bruning dinsdag op NPO Radio 1.

Bruning las een mail voor waarin stond dat alle journalisten dood moeten. "Dit is dus wat veel van onze collega’s op dagelijkse basis in de mail en op sociale media te horen krijgen."

'Heel pijnlijk'

De NVJ wil met Wilders in gesprek over de manier waarop hij journalisten benadert en vooral in openbare uitingen doorlopend afkraakt. "Uit onderzoek blijkt dat acht van de tien journalisten in Nederland recent te maken heeft gehad met intimidatie en geweld. Het is heel pijnlijk dat Wilders juist op dit moment de mensen op straat weer munitie geeft om dit soort dingen te zeggen", aldus Bruning.

'Sleep niet hele beroepsgroep erbij'

Wilders reageerde zaterdag vermoedelijk op publicaties in NRC over het vermeende seksueel wangedrag van PVV-parlementariër Dion Graus. "Dan moet hij op de inhoud ingaan en niet de hele beroepsgroep erbij slepen", zegt de NVJ-secretaris. "Eerder dit jaar stelde Wilders dat geweld en bedreigingen niet goed zijn. Dan moet hij dat zelf ook uitdragen. Hij profileert zichzelf als geen ander als verdediger van het vrije woord."

NVJ is 'hypocriet'

Wilders reageerde dinsdag op Twitter op de uitnodiging van de vakbond. Hij vindt dat de NVJ "hypocriet" is. "De keren dat door jullie media onwaarheden en rotzooi is verspreid waarin ik jarenlang als xenofoob, extreemrechts, racist, ondemocratisch of nazi ben neergezet zijn ontelbaar." Hij voegt eraan toe tegen geweld te zijn "altijd en tegen iedereen".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.