Terug

Volg Hart van Nederland

Oud-minister Martin van Rijn leidt onderzoek misstanden binnen publieke omroep

Politiek

28 nov 2022, 09:35

Oud-minister Martin van Rijn is de voorzitter van het onafhankelijke onderzoek dat wordt gedaan naar de werkcultuur bij de publieke omroep. Dat heeft de NPO maandag bekendgemaakt.

Vrijdag werd bekend dat het eerder aangekondigde onderzoek naar de situatie bij De Wereld Draait Door (DWDD), na berichtgeving van de Volkskrant over "grensoverschrijdend gedrag" van onder anderen presentator Matthijs van Nieuwkerk, wordt verbreed naar de gehele publieke omroep vanwege meerdere meldingen bij ook andere programma's.

Kamerleden debatteren maandag tijdens het mediadebat over de werkcultuur in de media na de onthullingen van DWDD. De onthullingen zijn aanleiding voor parlementariërs om in het debat met staatssecretaris Gunay Uslu (Media) de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media ter discussie te stellen.

Actieplan

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, is als onafhankelijk adviseur betrokken bij het onderzoek. Ook meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, heeft een adviserende rol.

Hoogleraar leiderschap en gedrag Erik van de Loo en hoogleraar corporate governance Jaap Winter zijn gevraagd om met een actieplan aan de slag te gaan voor een veilig werkklimaat bij de NPO. De uitkomst van het onderzoek wordt in de eerste helft van 2023 verwacht.

Wurgcontracten

"Wurgcontracten en kortlopende contracten maken journalisten en mensen die in de media werken kwetsbaar", zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66, die dit een van de belangrijkste onderwerpen vindt om maandag over te debatteren. Ook voor Peter Kwint (SP) is de kwestie-DWDD de "directe aanleiding" om het hier over te hebben.

Lucille Werner (CDA) heeft recentelijk Kamervragen gesteld aan Uslu en noemt de onthullingen over DWDD daarin "schrijnend en ontluisterend". Verder wil Lisa Westerveld van GroenLinks debatteren over het toegankelijk houden van regionale omroepen en de toekomst van de publieke omroep.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.