Terug

Volg Hart van Nederland

D66 is om en wil tóch praten met ChristenUnie over voorzetten coalitie in kabinet-Rutte IV

Politiek

30 sep 2021, 11:58

D66 wil toch gaan onderhandelen over het doorzetten van de huidige coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie (CU). De D66-fractie heeft daar donderdag mee ingestemd, aldus partijleider Sigrid Kaag. Zij schuift straks weer aan bij informateur Johan Remkes.

D66 wilde sinds het begin van de kabinetsformatie niets weten van een nieuwe coalitie met CU. Kaag had tijdens de verkiezingscampagne namelijk gezegd een "zo progressief mogelijke" regering te willen. Zondag maakte ze op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de christelijke partij zou opheffen.

Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. "Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet", zei de politica donderdagmiddag tijdens een kort persmoment. Kaag en haar rechterhand Rob Jetten wilden na afloop geen vragen beantwoorden.

'Dezelfde coalitie, niet hetzelfde beleid'

De sociaal-liberalen zijn dus bereid de coalitie van de afgelopen vier jaar voort te zetten maar niet het beleid, benadrukte Kaag. Dat moet volgens haar "progressiever, genereuzer, opener en menselijker". Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. "We doen het goed of we doen het niet."

Sinds 12.30 uur zijn Kaag en collega-partijleiders Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) weer bij informateur Remkes. De twee rechtse partijen hebben steeds aangegeven graag met CU verder te willen. Daarnaast willen zij niet met PvdA en GroenLinks samen in een nieuwe regering stappen, iets wat juist de voorkeur heeft van D66. Die belemmeringen lijkt nu te zijn weggenomen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.