Terug

Volg Hart van Nederland

'Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag berichten op werktelefoon'

'Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag berichten op werktelefoon'

Politiek

18 mei 2022, 06:57

Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms'jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had.

Pas sinds afgelopen donderdag heeft de premier een toestel met meer opslag, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Doordat sms-berichten consequent zijn gewist, valt moeilijk te achterhalen of dat in overeenstemming met de Archiefwet gebeurde. Functie gerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd.

Archiveren of verwijderen

De werkwijze van de premier werd dinsdag uit de doeken gedaan door de landsadvocaat in een rechtszaak die is aangespannen door de Volkskrant.

Volgens de landsadvocaat deed Rutte tijdens de coronacrisis en de jaren daarvoor aan 'realtime-archivering' door onmiddellijk zelf te bepalen of een sms-bericht moest worden bewaard dan wel vernietigd.

Het berichtenverkeer van bewindspersonen moet in de regel worden bewaard, zodat het kan worden ingezien met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Maar volgens de landsadvocaat is er geen reden om te veronderstellen dat Ruttes 'realtime archivering' ondeugdelijk is verlopen.

Telefoon met meer opslagruimte

Het oude toestel van Rutte had volgens de Landsadvocaat ‘zeer beperkte capaciteit’; er zou slechts ruimte zijn voor zo’n 20 berichten, waardoor de inbox noodgedwongen dagelijks werd geleegd door Rutte.

De premier beschikte wel over een telefoon met meer opslag, erkende een raadsadviseur van Rutte, maar die gebruikte hij alleen om het nieuws te volgen. Dat de premier sinds donderdag communiceert met een toestel met meer opslag komt volgens de RVD omdat ‘de vorige telefoon niet in alle landen in voldoende mate werd ondersteund’. Sindsdien wist Rutte niet meer dagelijks zijn sms’jes.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.