Terug

Volg Hart van Nederland

'PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zoende en omhelsde vrouwen tegen hun wil'

Politiek

8 feb 2022, 17:55

PvdA-Kamerlid Van Dijk zou verschillende vrouwen tegen hun wil hebben omhelsd en gezoend. Een van de vrouwen stapte zelfs naar de politie en diende een klacht in bij de partij. Dat meldt de NOS.

Cornelia Klaster heeft in 2019 al een klacht ingediend tegen Van Dijk, maar haar klacht werd niet serieus genomen. Ze was voorzitter van de meedenkgroep Armoede binnen de partij en had regelmatig contact met Van Dijk. Klaster beschuldigde hem van handtastelijk gedrag, terwijl ze duidelijk had aangegeven daar niet van gediend te zijn.

Van Dijk zou haar zo hard tegen zich aan hebben gedrukt dat ze er blauwe plekken aan over hield. "Ik zei: Gijs laat me los, maar het duurde daarna nog langer. Hij liet mij pas los toen een medewerker binnenkwam," vertelt ze aan de NOS.

Ontkenning

Volgens Klaster zijn er verschillende incidenten geweest waar ook getuigen bij aanwezig waren. Na haar klacht werd er een extern onderzoeksbureau ingeschakeld dat aan de partij gelieerd bleek te zijn. Klaster stelt dat er vanuit het onderzoeksbureau helemaal geen interesse was in getuigen of bewijzen zoals mails en appjes.

Vanuit de partij kreeg Van Dijk wel een advocaat toegewezen, maar zij niet. Ook zou het Kamerlid alles hebben ontkend tegen het onderzoeksbureau. De Kamerlid zei dat hij zich kon voorstellen Klaster uit enthousiasme en dankbaarheid te omhelzen, maar dat hij nooit intieme bedoelingen had. Hij beweerde dat hij exact weet waar de grens ligt.

Onderzoek

Klaster was boos toen ze hoorde dat haar klacht ongegrond was verklaard en postte haar verhaal op Facebook. Uiteindelijk heeft ze die verwijderd onder druk van de advocaat van de PvdA. De partij royeerde Klaster als lid.

Desondanks protesteerde ze waardoor de interne klachtencommissie toezegde om de zaak te onderzoeken. Daar is tot op heden nog geen uitslag van.

Meer meldingen

Naast Klaster zijn er de afgelopen dagen nog twee vrouwen geweest die zich hebben gemeld bij de leiding van de partij. Onder wie Ellen Geist, die zegt een zeer innige knuffel van Van Dijk te hebben gekregen. "Ik was aangeslagen. Het voelde ongemakkelijk, niet passend," vertelt ze aan de NOS.

In een mail aan verschillende partijgenoten roept ze op om de zaak van Klaster opnieuw te bekijken. De ex van Van Dijk, Katinka Simonse, heeft gisteren een officiële klacht ingediend bij de partij tegen hem en de gang van zaken rondom Klaster.

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft de afgelopen dagen gesproken met de vrouwen over het ongepaste gedrag van Van Dijk. Ploumen zegt dat de meldingen ernstig genoeg zijn om een extern onderzoek in te stellen. Verder benadrukt ze dat Van Dijk deze vrouwen uit de privésfeer kent. Van Dijk is inmiddels opgestapt naar aanleiding van de beschuldigingen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.