Terug

Volg Hart van Nederland

René gelooft overheid en media niet meer: 'Altijd al vraagtekens gehad'

René gelooft overheid en media niet meer: 'Altijd al vraagtekens gehad'

Politiek

23 okt 2022, 23:13

Sinds het begin van de coronacrisis en de zware maatregelen die getroffen werden door overheden om de verspreiding in te dammen, zie je ook een duidelijke opkomst van mensen die denken dat er een complot achter moet zitten. Eén van hen is René Arpad, een gewone vrachtwagenchauffeur uit Schagen, voor wie de in zijn ogen dictatoriale maatregelen de druppel waren.

"Politici, dat is gewoon zakkenvullen en ze zitten er als buffer om de klappen op te vangen van het WEF op dit moment", aldus René. Het WEF, voluit het World Economic Forum, is een organisatie die jaarlijks vergaderingen opzet waar talloze wereldleiders voor worden uitgenodigd. Zo'n 24 procent van de mensen zegt te geloven dat het hier om een samenzwering gaat, waarmee onder meer via een zogenoemde 'Great Reset'-strategie wordt geprobeerd het volk arm en machteloos te houden.

"En er zijn gewoon mensen die 99 procent van het geld van de wereld bezitten, dus dat hebben ze al bereikt. Ze willen nu complete controle over de mensheid", vreest René. "Een systeem à la China. Het liefst willen ze hier een chip hebben", zegt René terwijl hij naar zijn pols wijst, "waar je ook mee kan afrekenen. En een digitale munt."

Ook al is de Great Reset een voorstel van het World Economic Forum om na de coronapandemie de wereldeconomie duurzaam opnieuw op te bouwen, is er nooit enig bewijs gevonden dat het hier om een doelbewuste samenzwering gaat om een dictatoriale wereld te creëren. Het uiteindelijke doel van het voorstel is om voor minder sociale ongelijkheid in de wereld te zorgen, maar sommigen zien hier kwade bedoelingen in.

Media

De media, vindt René, gaan veel te makkelijk mee in de argumenten van de overheid en is niet kritisch meer. Het is een veelgehoorde kritiek, al gaat het hier ook snel over in druk om journalistieke verhalen precies zo te schrijven zoals mensen die in samenzweringen geloven het willen.

Complotdenkers wijzen hierbij vaak op online media die wél kritische verhalen brengen, ook al blijken deze niet altijd waar. Voor reguliere media staan waarheidsvinding, bewijzen en hoor en wederhoor voorop. Ook al wordt er vaak op de achtergrond onderzoek gedaan, komt dit niet tot publicatie als het verhaal onwaar blijkt te zijn.

Internet

Voor René was het moment dat hij werkloos raakte het moment dat hij zich meer ging verdiepen in de situatie in de wereld, en daarbij op allerlei websites kwam met verschillende theorieën. "Ik heb in de schuldsanering gezeten, en dan ga je een beetje op internet kijken een beetje Googlen. Maar ik heb altijd al mijn vraagtekens gehad, ook met de moord op Kennedy."

Het verhaal van René is herkenbaar voor veel mensen die overtuigd zijn geraakt dat de overheid probeert samen te zweren tegen het volk. Logische verklaringen voor vreemde gebeurtenissen, als je op internet zoekt vind je veel theorieën. "Maar als je van zes, zeven kanten hetzelfde gedetailleerde verhaal hoort, dan is dat voor mij wel aardig richting de waarheid", aldus René.

Gesprek aangaan

Hoewel een kritische blik essentieel is om onze democratie in stand te houden, moeten mensen volgens gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen wel oppassen dat ze niet per ongeluk in de fuik van verzinsels vallen. "Mensen zijn tegenwoordig vaak in gesloten Telegramgroepen waar ze weinig tegenspraak krijgen", ziet hij. "Dat kan polariserend werken, omdat mensen meer overtuigd raken van hun eigen gelijk."

De oplossing daarom lijkt dan ook om altijd in gesprek te blijven met elkaar, ook met wie je het totaal niet eens bent. Dat vindt René ook, en ging na enige twijfel toch in op het gesprek met Hart van Nederland omdat hij het belangrijk vindt ook zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen. Dat is de enige manier om elkaar te begrijpen, vindt hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.